Στη ριζικότερη αναδιάρθρωση του προφίλ της από τότε που δημιουργήθηκε, δύο δεκαετίες πριν, ανακοίνωσε ότι προχωρά η μεγαλύτερη εταιρεία ορυχείων στον κόσμο, η BHP Group, σε μια προσπάθεια να προσαρμοστεί στις ανάγκες της νέας πράσινης εποχής.
Πρώτη της κίνηση είναι να αποσυρθεί πλήρως από τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων και, μάλιστα, για το σκοπό αυτό, θα πουλήσει όλες τις δραστηριότητες που έχει σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Woodside Petroleum.
Αν και, κατά την εκτίμηση της, η ζήτηση για πετρέλαιο θα παραμένει ισχυρή και κερδοφόρα τουλάχιστον για άλλη μία δεκαετία, θέλει να αποσυρθεί από τον κλάδο από νωρίς, εκτιμώντας πως αργότερα θα είναι πιο δύσκολο να βρει αγοραστές. Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται και η ρευστοποίηση όλων των assets της σε άνθρακα.
Παράλληλα, θα εμβαθύνει τις δραστηριότητές της σε μέταλλα, όπως ο χαλκός και το σιδηρομετάλλευμα, που θεωρούνται βασικά για τα έργα πράσινης ενέργειας, όπως φάνηκε ήδη από την εκτόξευση των διεθνών τιμών τους μέσα στην τελευταία χρονιά, ενώ θα επεκτείνει περαιτέρω την παραγωγή νικελίου, που είναι βασικό στοιχείο για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, καθώς η εκτίμησή της είναι πως η ζήτηση για νικέλιο, για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων, θα εκτιναχθεί κατά 500% μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Άλλωστε, μόλις τον περασμένο μήνα, η BHP ανακοίνωσε mega deal με την Tesla για την προμήθεια νικελίου, για την παραγωγή των μπαταριών για τα οχήματά της.
Επιπλέον, έχοντας συγκεντρώσει πολύ μεγάλα κέρδη και υψηλή ρευστότητα χάρη στην εκτόξευση των τιμών των μετάλλων, το συμβούλιό της ενέκρινε μια επένδυση ύψους 5,7 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία ενός ορυχείου ποτάσας στον Καναδά, κάτι που είχε στο συρτάρι εδώ και χρόνια, αλλά δεν προχωρούσε λόγω του ύψους της επένδυσης. Η μονάδα θα αρχίσει παραγωγή από το 2027 και θα καταστήσει την BHP μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής λιπασμάτων για καλλιέργειες.
«Η ποτάσα θα προσδώσει στην BHP κυρίαρχη θέση στις νέες μεγάλες παγκόσμιες τάσεις, που έχουν να κάνουν με την αύξηση του πληθυσμού, την αλλαγή της διατροφής, την απαλλαγή από τον άνθρακα και τη βελτίωση της περιβαλλοντολογικής θέσης», σχολίασε χαρακτηριστικά η εταιρεία.
Ήδη, φέτος, η διεθνής τιμή της ποτάσας έχει εκτοξευτεί στα ύψη, λόγω της υψηλής ζήτησης, αλλά και της ανησυχίας για τα επίπεδα προσφοράς από την Λευκορωσία, που είναι από τις βασικές χώρες παραγωγής, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εναντίον της από τη Δύση.
Οι αλλαγές αυτές, που φέρουν την υπογραφή του νέου CEO της εταιρείας, Μάικ Χένρι, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας τον Ιανουάριο, έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από τους επενδυτές. Μάλιστα, η μετοχή της BHP στο χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσε άλμα της τάξεως του 9,8%.
Πηγή ot.gr