Ξεκινάει η θεμελίωσή του από την ιταλική Renexia – Θα είναι ισχύος 30 MW με 10 ανεμογεννήτριες – Σε πλήρη λειτουργία το 2022 με ταρίφα 201,7 ευρώ/MWh
Το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Μεσόγειο μπορεί να μην βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά έχει και «ελληνικό χρώμα».
Και τούτο καθώς πρόκειται να αναπτυχθεί στον Κόλπο του Τάραντα, ένα από τα πλέον σημαντικά λιμάνια της Νότιας Ιταλίας, στην περιοχή της Απουλίας, αλλά και από τις παλαιότερες πόλεις, η οποία ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από τους Σπαρτιάτες και εξελίχθηκε γρήγορα σε κορυφαίο εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό κέντρο της εποχής.
Σε αυτό το εμβληματικό σημείο της Magna Grecia, λοιπόν, θα αρχίσει σε λίγους μήνες να λειτουργεί το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Μεσογείου, το οποίο έχει αναλάβει η ιταλική εταιρεία Renexia, θυγατρική του ισχυρού ενεργειακού και κατασκευαστικού Ομίλου Toto Holding.
Πριν λίγες ημέρες τα πλοία που έφτασαν στο λιμάνι του Τάραντα άρχισαν να ξεφορτώνουν τις βάσεις των ανεμογεννητριών και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η θεμελίωσή τους.
Το project, το οποίο αντιμετώπισε δυσκολίες και καθυστερήσεις λόγω των συνεπειών της πανδημίας, ονομάζεται Beleolico και θα αποτελείται από δέκα ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 30 MW, που θα είναι εγκατεστημένες μπροστά από το λιμάνι του Τάραντα σε βάθη νερού που κυμαίνονται από 3 έως 18 μέτρα.
Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2022 και με βάση τον αρχικό στόχο θα παρείχε περίπου 58.200 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, που είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες 21.000 νοικοκυριών. Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση από πλευράς της Renexia, ο τελικός προγραμματισμός προβλέπει ότι το υπεράκτιο αιολικό θα παρέχει 55.600 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, καλύπτοντας τις ανάγκες 18.500 νοικοκυριών.
Η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο ελήφθη από την Renexia SpA τον Φεβρουάριο του 2019. Στη συνέχεια, η ιταλική εταιρεία ανέθεσε στην Nautilus Srl τη σύμβαση για την εγκατάσταση, ανάπτυξη και συντήρηση δικτύου μέσης τάσης 30 kV, ενώ οι πύργοι κατασκευάστηκαν από την ισπανική Haizea Wind Group. Παράλληλα, οι ανεμογεννήτριες MySE3.0-135 κατασκευάζονται και παραδίδονται από την κινεζική MingYang Smart Energy.
Η εγκατάσταση των θεμελίων, έξω από το λιμάνι του Τάραντα, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο φέτος από την Van Oord. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Beleolico εξασφάλισε τον Αύγουστο του 2016 τιμή (feed in tariff) 161,7 ευρώ/MWh.
Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι η ανάδοχος εταιρεία ανέλαβε μόνη της να χτίσει την ηλεκτρική διασύνδεση, δικαιούται επιπλέον 40 ευρώ/MWh, οπότε η τελική ταρίφα με την οποία θα μπει στο σύστημα ανέρχεται στα 201,7 ευρώ/MWh.
Σταύρος Γριμάνης / newmoney.gr