Εν αναμονή της έγκρισης από την Κομισιόν του νέου σχήματος για την επέκταση έως το 2024 των διαγωνισμών ΑΠΕ βρίσκεται το ΥΠΕΝ - Στις αρχές του 2022 προσδιορίζεται η πρώτη δημοπρασία
Απαισιοδοξία επικρατεί στο ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης όσον αφορά στη διεξαγωγή της πρώτης δημοπρασίας έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) υπό το νέο σχήμα το οποίο έχει σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp). Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θεωρούσε βέβαιο ότι, τους πρώτους θερινούς μήνες, θα είχε πάρει τις …ευλογίες της Κομισιόν ώστε να ακολουθήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού εντός του Σεπτεμβρίου και η δημοπρασία στα τέλη του έτους.
Ωστόσο, η DG Comp δεν έχει δώσει το «πράσινο φως», το οποίο, ακόμη και αν τελικά …ανάψει εντός του μήνα, απαιτούνται άλλοι δύο μήνες προκειμένου να γνωμοδοτήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και να εκδοθεί η σχετική απόφαση, ώστε να γίνει η προκήρυξη τον Δεκέμβριο και να ακολουθήσει η δημοπρασία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η αλληλογραφία με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών είχε ξεκινήσει πριν το Πάσχα, με τα ερωτηματολόγια της Κομισιόν επί του νέου σχήματος επέκτασης των διαγωνισμών ΑΠΕ έως το 2024 και τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς να πηγαινοέρχονται για μήνες.
Η ελληνική πρόταση αφορά στη διεξαγωγή έξι κοινών διαγωνισμών, δηλαδή για αιολικά αλλά και φωτοβολταϊκά έργα, εντός της επόμενης τριετίας, με συνολική δημοπρατούμενη ισχύ στα 2,1 GW (γιγαβάτ). Μάλιστα, για να μην υπάρξουν …εκπλήξεις, όπως συνέβη με την προηγούμενη δημοπρασία του Μαΐου _ τότε ταρίφα εξασφάλισαν μόνο φωτοβολταϊκά έργα, με τα αιολικά να μένουν εκτός «παιχνιδιού» _ προτείνεται ποσόστωση διασφαλισμένη για τους αιολικούς σταθμούς στο 30% της δημοπρατούμενης ισχύος.
Στον τελευταίο διαγωνισμό, η μεσοσταθμική τιμή είχε διαμορφωθεί στα 37,6 ευρώ/MWh), με συνέπεια να μην μπορέσουν τα αιολικά πάρκα να ανταγωνιστούν τις προσφορές των ηλιακών τα οποία έχουν ιδιαιτέρως χαμηλό κόστος εξοπλισμού. Σε κάθε περίπτωση παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι επόμενες δημοπρασίες θα οδηγηθούν από το τεχνολογικό κόστος και το κόστος κεφαλαίου. Και όπως λένε οι ίδιες πηγές, «με την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών για την κατασκευή των υποδομών στα έργα ΑΠΕ, αλλά και των ναύλων για τη μεταφορά τους, δεν αναμένεται περαιτέρω πτώση στις προσφορές στον επόμενο διαγωνισμό». Να σημειωθεί ότι οι διαγωνισμοί στους οποίους οι σταθμοί ΑΠΕ εξασφαλίζουν καθεστώς στήριξης για 20 χρόνια σταματούν από το 2025.
Σε κάθε περίπτωση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προετοιμάζεται για την υποστήριξη διενέργειας των επόμενων ανταγωνιστικών διαδικασιών. Προ ημερών ενέκρινε τη δαπάνη για το έργο «Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για έκδοση βεβαιώσεων ΑΠΕ και ανταγωνιστικές διαδικασίες ΑΠΕ». Ειδικότερα, η Αρχή επεκτείνει το υφιστάμενο πληροφοριακό εργαλείο και προχωρά στην ανάπτυξη δύο νέων υποσυστημάτων.
Το πρώτο θα αφορά στην παροχή υπηρεσιών για τη διενέργεια δύο δημοπρασιών, για καθεμία από τις οποίες θα πρέπει να παρέχονται συστήματα εγγραφής εταιρειών και χρηστών στην πλατφόρμα εφαρμογών, εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ανάρτησης υποβολής δικαιολογητικών, εκπαιδευτικές δημοπρασίες προς εξοικείωση των χρηστών κλπ. Το δεύτερο θα διευκολύνει την ένταξη των παλαιών αδειών παραγωγής και την επικαιροποίηση των βεβαιώσεων και αιτήσεων των κύκλων Σεπτεμβρίου 2018 – Δεκεμβρίου 2019, την παροχή και υποστήριξη της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής και επεξεργασίας αιτήσεων, την ανανέωση του συστημικού λογισμικού, την υποστήριξη της παραγωγικής λειτουργίας και τη φιλοξενία της εφαρμογής σε ασφαλείς υποδομές του αναδόχου.
Μάχη Τράτσα / ot.gr