Ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα το 6ο Συμπόσιο για την Ενεργειακή Μετάβαση που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) με όλους τους ομιλητές να τονίζουν πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι μονόδρομος προκειμένου να επιτευχθεί, αφενός χαμηλό ενεργειακό κόστος και αφετέρου επάρκεια στην ενέργειας.
Επιπλέον επισημάνθηκε πως για την υλοποίηση των 8-10 GW από ΑΠΕ, τα οποία είναι απαραίτητα, απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια, στρατηγική και οργάνωση, προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα που σήμερα μπλοκάρουν τη διαδικασία.
Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΠΕΠ Γιάννης Γιαρέντης, υπογράμμισε πως αναμένεται η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ της Ελλάδας να αυξηθεί κατά 2 GW το 2022, ενώ θα υλοποιηθούν 3.000 νέες συμβάσεις εργασίας.
Τόνισε ακόμα τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσει ο ΔΑΠΕΕΠ στα διμερή συμβόλαια, που θα είναι το αθεστώς της επόμενης μέρας, αφού θα είναι αυτός που θα εγγυάται την ομαλή εκτέλεσή τους.
Τέλος έκανε αναφορά στις σημαντικές θεσμικές αλλαγές, μετά τις βελτιώσεις στο αδειοδοτικό πλαίσιο, όπως το νέο χωροταξικό, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας και τα θαλάσσια αιολικά.
Ο γενικός διευθυντής της Intrakat, Λουκάς Λαζαράκης, χαρακτήρισε χαοτικό το καθεστώς αδειοδοτήσεων, παρά τις σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που έκανε η κυβέρνηση. Και υπογράμμισε: «Διευθυντές και αξιωματούχοι σε καίριες θέσεις είναι αρνητές των ΑΠΕ και το υποστηρίζουν και δημόσια», είπε. «Θα χρειαστούμε πολλές ΑΠΕ και επομένως η Πολιτεία θα πρέπει να διευκολύνει την ανάπτυξή τους πολύ πιο εντατικά από ό,τι κάνει. Μεσοπρόθεσμα η ζήτηση ενέργειας θα αυξάνεται και πρέπει η Πολιτεία να εξασφαλίσει ότι θα καλύπτεται όλη αυτή η αύξηση της ζήτησης και θα προστατευθούν οι πολίτες από τις οικονομικές προκλήσεις και την κλιματική αλλαγή».
Τόνισε, επίσης, ότι: «Πρέπει να γίνουν τα χωροταξικά και να αλλάξει το χαώδες αδειοδοτικό πλαίσιο, το οποίο συνεχίζει να υπάρχει γιατί, παρότι υπάρχει η πρόθεση της Πολιτείας και βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο, δεν ακολουθείται από τις υπηρεσίες».
«Οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη λύση»
Ο Κωνσταντίνος Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τόνισε ότι το ευρωπαϊκό πακέτο Fit for 55 και οι νέοι στόχοι ΑΠΕ για νέα 600 γιγαβάτ σημαίνουν ότι “πρέπει να τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα”.
Εν μέσω μιας συνθήκης όπου τα πράγματα αλλάζουν άρδην με αποκεντρωμένη παραγωγή, με ψηφιοποίηση και συνδυασμό τεχνολογιών, ο όμιλος ΔΕΗ θεωρεί ότι ο αρχικός στόχος της για μισό γιγαβάτ ΑΠΕ θα επιτευχθεί εντός 12 μηνών.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει το νέο σχέδιο της επιχείρησης, η οποία διαθέτει υπό ανάπτυξη 10 GW έργων και ως το 2026 εκτιμά ότι θα λειτουργούν 4,8 GW με 3 GW εξ αυτών σε περιοχές πρώην λιγνιτωρυχείων.
Η ΔΕΗ εκτιμά ότι η επόμενη ημέρα είναι οι ανταγωνιστικές τιμές και τα διμερή συμβόλαια και για αυτό η ΔΕΗΑΝ ξεκίνησε ήδη πρώτη σε αυτή την πρωτοβουλία με 50 μεγαβάτ μέσω του φωτοβολταϊκού στη Μεγαλόπολη.
“Τα επόμενα χρόνια θα είναι κοσμογονικά. Η φιλοδοξία μας είναι να οδηγήσουμε την ενεργειακή μετάβαση. Αυξάνουμε την εξωστρέφεια ώστε να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική επιχείρηση”, κατέληξε ο κ. Μαύρος.