Πέντε είναι οι αιτίες που προκαλούν τις αυξήσεις των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου σύμφωνα με στοιχεία που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η εταιρεία ΗΡΩΝ.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο ΗΡΩΝ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Απρίλιο έως και τις 21 Οκτωβρίου έχουν αυξηθεί κατά 211% στην Ελλάδα και κατά 199% σε χώρες της Ευρώπης. Για την ίδια περίοδο το φυσικό αέριο έχει ανατιμηθεί κατά 365%.
Οι λόγοι των αυξήσεων
Η εταιρία μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με βάση τα στοιχεία που διαθέτει αποδίδει τις αυξήσεις των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου σε πέντε αιτίες:
Αύξηση ζήτησης ενέργειας. Μετά την άρση του lockdown παγκοσμίως, ο κόσμος επιστρέφει στην κανονικότητα. Οι οικονομίες ανακάμπτουν. Η ζήτηση και η παραγωγή σταδιακά αυξάνονται. Όμως, η ζήτηση ανεβαίνει με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την προσφορά των προϊόντων. Οι βιομηχανίες και οι μεταφορές αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση και απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών.
Δυσκολίες στην τροφοδοσία του φυσικού αερίου. Στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρώπη η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται κυρίως από το φυσικό αέριο. Οι ποσότητες του καυσίμου φτάνουν στις χώρες με αγωγούς από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν ή και σε υγροποιημένη μορφή με δεξαμενόπλοια. Γεωπολιτικοί λόγοι, η απουσία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη χώρα μας, αλλά και η αστοχία ευρωπαϊκών χωρών να προβλέψουν την αυξημένη ζήτηση προκάλεσαν πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.
Αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (CO2). Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζονται από το κόστος των ρύπων που εκλύονται για την παραγωγή της. Οι βιομηχανίες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν σε δημοπρασίες δικαιώματα ρύπων για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται. Οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 έχουν σε ένα χρόνο τριπλασιαστεί.
Η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει την ήδη προβληματική ενεργειακή συγκυρία.
Ο περυσινός βαρύς χειμώνας μείωσε τα διαθέσιμα αποθέματα φυσικού αερίου στη Β. Ευρώπη. Η αναπλήρωση τους θα επιβαρύνει την φετινή ζήτηση.
Η καλοκαιρινή ξηρασία αύξησε τις ανάγκες για συνεχή κλιματισμό. Παράλληλα, οι λιγότερες βροχές μείωσαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Λόγω ανέμων χαμηλότερης έντασης σε σχέση με άλλες χρονιές είχαμε μικρότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας.
Τυφώνες στις νότιες πολιτείες των Η.Π.Α οδήγησαν σε προσωρινή αναστολή εξαγωγής φυσικού αερίου μειώνοντας την προσφορά του σε παγκόσμια κλίμακα.
Η καθυστέρηση της μετάβασης σε μορφές φθηνότερης «πράσινης» ενέργειας. Αν η Ελλάδα και η Ευρώπη είχαν εφαρμόσει νωρίτερα τη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης με την ανάπτυξη περισσότερων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης θα ήταν σημαντικά μικρότερο.