Στη διεύρυνση των «πράσινων» τεχνολογιών στις οποίες δραστηριοποιούνται στοχεύουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, εντάσσοντας στα σχέδιά τους και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Έτσι, πέρα από τα φωτοβολταϊκά και τις χερσαίες αιολικές μονάδες, ο Όμιλος «βλέπει» και την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών ως όχημα για την αύξηση του μεριδίου του στις ΑΠΕ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το επικείμενο «άνοιγμα» στη χώρα μας του κλάδου των θαλάσσιων αιολικών αποτέλεσε αντικείμενο συνάντησης που είχε πριν από μερικές ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ.
Όπως είναι γνωστό, το ΥΠΕΝ δρομολογεί άμεσα τη θέσπιση του θεσμικού πλαισίου ανάπτυξης offshore αιολικών στη χώρα μας, το οποίο σύμφωνα εκτός απροόπτου θα συμπεριληφθεί στο ίδιο σχέδιο νόμου με το καθεστώς των μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και με τη δεύτερη φάση απλοποίησης της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ. Το γενικό περίγραμμα του θεσμικού πλαισίου, όπως και του υπόλοιπου νομοσχεδίου, παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές του μήνα.
Θέση στις υποψήφιες «πράσινες» επενδύσεις
Μιλώντας στο Insider.gr, στελέχη των ΕΛΠΕ σημειώνουν ότι τα offshore αιολικά εντάσσονται στο κάδρο των υποψήφιων «πράσινων» επενδύσεων του Ομίλου, καθώς η τεχνολογία τους είναι πλέον αρκετά ώριμη, για να αξιοποιηθεί και στις ελληνικές θάλασσες.
«Το ενδιαφέρον μας για τα υπεράκτια αιολικά είναι γνωστό και δεδομένο, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για ανάπτυξη στις ΑΠΕ και του στόχου υλοποίησης έργων συνολικής ισχύος 2 GW έως το 2030», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο παραπάνω στόχος ανήκει στον δεύτερο πυλώνα του Vision 2025, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία ουσιαστικής δραστηριότητας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην πορεία για την επίτευξή του στόχου, ήδη από το τέλος του 2021 τα Ελληνικά Πετρέλαια θα έχουν κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα, καθώς έως τότε η εγκατεστημένη ισχύ των έργων ΑΠΕ του Ομίλου θα ανέρχεται στα 300 MW.
Την ίδια στιγμή, η πρόθεση για «είσοδο» στα υπεράκτια αιολικά καταδεικνύει ότι τα ΕΛΠΕ διεκδικούν θέση σε όλες τις νέες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν την «πράσινη» μετάβαση. Έτσι, έρχεται να πλαισιώσει τα σχέδια για τη δραστηριοποίηση στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, με τον Όμιλο να έχει υποβάλει άδειες για μονάδες ισχύος 300 MW, καθώς και τα επενδυτικά πρότζεκτ για «μπλε» υδρογόνο.
«Ωρίμανση» παλιών αδειών
Το πλούσιο αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών, σε συνδυασμό με τον στόχο για την ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 2 GW έως το 2030 που έχει θέσει με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την προσέλκυση ισχυρού ενδιαφέροντος στον νέο αυτό κλάδο ΑΠΕ. Εξάλλου, ήδη πριν δοθεί το «σήμα» για τη δημιουργία μίας κρίσιμης μάζας πάρκων έως το τέλος της δεκαετίας, σχεδόν όλοι οι εγχώριοι ενεργειακοί Όμιλοι είχαν αποκαλύψει τα σχέδιά τους για δραστηριοποίηση στα offshore αιολικά.
Μάλιστα, στους υποψήφιους «μνηστήρες» που έχουν προστεθεί το τελευταίο διάστημα, όπως τα ΕΛΠΕ, πλέον δίνεται η δυνατότητα να «ξεπαγώσουν» επενδυτικά σχέδια τα οποία χρονολογούνται από το 2010. Κι αυτό γιατί το νέο θεσμικό πλαίσιο θα δίνει τη δυνατότητα να «ωριμάσουν» πάρκα, που οι άδειές τους είχαν εκδοθεί πριν από πάνω από μία 10ετία.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι το πάρκο 585 MW στο Θρακικό Πέλαγος της ΤΕΡΝΑ, η μονάδα 216 MW του Ομίλου Κοπελούζου στην ίδια περιοχή, καθώς και το έργο 498,15 MW της R.F. Energy ανοικτά της Λήμνου.
Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον
Ανάλογα σχέδια προετοιμάζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα να καταστρώσουν και άλλοι εγχώριοι ενεργειακοί «παίκτες», μέσω συμπράξεων με μεγάλους διεθνείς «παίκτες» του κλάδου. Έτσι, για παράδειγμα, με διεθνή partner (και μάλιστα από τους ηγέτες στη συγκεκριμένη τεχνολογία ΑΠΕ), θα συνεργαστεί και η Mytilineos, μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου – Protergia.
Η εισηγμένη έχει συνάψει στρατηγική συμφωνία με την Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP), ώστε μέσω joint venture (CIP 60%/Mytilineos 40%) να υλοποιήσουν υπεράκτια αιολικά πάρκα σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Οι δύο εταιρείες θα συνεισφέρουν εξίσου σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, προκειμένου να εντοπίσουν τις κατάλληλες εκείνες περιοχές όπου θα συναναπτύξουν και θα συγχρηματοδοτήσουν υπεράκτια αιολικά έργα, συνδυάζοντας πόρους και τεχνογνωσία.
Επίσης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Ocean Winds (κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE) για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση για τη συνεργασία, η Ocean Winds και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προσδιορίσουν τις καταλληλότερες περιοχές και στη συνέχεια θα αναπτύξουν ένα πλήρες πλάνο έργων συνολικής δυναμικότητας άνω των 1,5 GW τα οποία θα αναπτυχθούν σε βάθος δεκαετίας.
Οι ελληνικές θάλασσες φαίνεται να είναι επίσης στο «κάδρο» πιθανής αυτόνομης δραστηριοποίησης και άλλων διεθνών ομίλων, όπως της νορβηγικής Equinor, της Innogy από τη Γερμανία και της Principle Power από την Πορτογαλία.
Κώστας Δεληγιάννης / insider.gr