Τρεις κατηγορίες τιμολογίων αποφασίζει ο Ρυθμιστής: «Μηδενικής Διακύμανσης», «Οριοθετημένης Διακύμανσης» και «Υψηλής Διακύμανσης». Δικαίωμα επιλογής με βάση την ύπαρξη ή μη ρήτρας αναπροσαρμογής. Με ενιαία μορφή τα έντυπα των λογαριασμών.
Αλλαγές στην επισήμανση των προγραμμάτων ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχουν οι προμηθευτές στους καταναλωτές αποφασίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια της ΡΑΕ δεν αποκλείεται σήμερα να καταλήξει σε αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες, οι εταιρίες ρεύματος θα υποχρεώνονται να διακρίνουν τα προϊόντα ή τα τιμολόγια τους σε τρεις κατηγορίες:
- «Μηδενικής Διακύμανσης»
Πρόκειται για προγράμματα με σταθερά τιμολόγια, τα οποία δηλαδή δεν θα περιλαμβάνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος (χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας)
- «Οριοθετημένης Διακύμανσης»
Με αυτόν τον τίτλο θα σημαίνονται τα προγράμματα με τιμολόγια που θα ενσωματώνουν ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να οριοθετούν εκ των προτέρων το μέγεθος της αύξησης της κιλοβατώρας. Αν η διακύμανση τη χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας φέρνει ανατιμήσεις πάνω από το προκαθορισμένο ύψος, τότε οι εταιρίες προμήθειας θα πρέπει να απορροφούν τη διαφορά και να μην τη μετακυλίουν στους καταναλωτές.
- «Υψηλής Διακύμανσης»
Την επισήμανση αυτή θα φέρουν τα προγράμματα εκείνα με τιμολόγια τα οποία θα ενσωματώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι όποιες αυξήσεις προκύπτουν θα περνάνε στους πελάτες των παρόχων.
Οι αλλαγές
Σκοπός των αλλαγών αυτών είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια στη διάθεση των προϊόντων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι καταναλωτές, υποστηρίζει η ΡΑΕ, θα έχουν τη δυνατότητα με αυτήν την κατηγοριοποίηση να γνωρίζουν με σαφήνεια τα προγράμματα που επιλέγουν για την ηλεκτροδότηση των ακινήτων τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Αρχή προχώρησε σε αλλαγή των επισημάνσεων σε σχέση με αυτές που είχε προ μηνών προτείνει. Τότε οι πάροχοι είχαν αντιδράσει υποστηρίζοντας πως η διαβάθμιση με των τιμολογίων με βάση τον όρο «κίνδυνο» προκαλούσε ανασφάλεια στους καταναλωτές με πιθανό αποτέλεσμα τη σύγχυση κατά την επιλογή των προγραμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ είχε εισηγηθεί τις κατηγορίες «Μηδενικού Κινδύνου», «Οριοθετημένου Κινδύνου» και «Υψηλού κινδύνου».
Τα έντυπα των λογαριασμών
Σήμερα εξάλλου, η ΡΑΕ δεν αποκλείεται να αποφασίσει και αλλαγές στα έντυπα των λογαριασμών.
Ο Ρυθμιστής, φέρεται να επιμένει, στην ενιαία τους μορφή με σκοπό ο καταναλωτής να μπορεί να προχωρεί σε σύγκριση των χρεώσεων αλλά και να διακρίνει αυτές.
Πάντως η Αρχή, λένε οι πληροφορίες, έχει ενσωματώσει επιμέρους παρατηρήσεις των προμηθευτών που είχαν θέσει στη διάρκεια της διαβούλευσης.
Χρήστος Κολώνας / ot.gr