Προχωρά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή την «ωρίμανση» των πρώτων επενδύσεων που σχεδιάζει για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών, με την ολοκλήρωση της Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το πλωτό πάρκο, ισχύος 103 MW, στην τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου.
Η τεχνητή λίμνη βρίσκεται στον νομό Άρτας και δημιουργήθηκε από τη ΔΕΗ έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Άραχθο, στο πλαίσιο της εγκατάστασης υδροηλεκτρικής μονάδας. Η ΜΠΕ για το πλωτό φωτοβολταϊκό έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, ενώ η υποβολή των σχολίων από πολίτες και φορείς ολοκληρώνεται στις 2 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τη Μελέτη, το πάρκο θα καταλαμβάνει περίπου 1.144 στρέμματα από την επιφάνεια της τεχνητής λίμνης, έκταση η οποία αντιστοιχεί στο 5,6% της συνολικής επιφάνειας του ταμιευτήρα στην Ανώτατη Στάθμη Λειτουργίας. Εκτιμάται ότι θα παράγει σε ετήσια βάση 156.152 MWh ηλεκτρικής ενέργειας, αποτρέποντας έτσι την έκλυση 150.000 τόνων CO2.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προωθεί δύο ακόμη πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα, στις τεχνητές λίμνες Καστρακίου (120MW) και Στράτου (42MW). Στο σύνολό του, το χαρτοφυλάκιο αυτό της εταιρείας έχει προϋπολογισμό άνω των 170 εκατ. ευρώ.
Τα πλωτά φωτοβολταϊκά θεωρούνται ένας νεοαναδυόμενος «πράσινος» κλάδος, ο οποίος έχει το πλεονέκτημα ότι δίνει τη δυνατότητα αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ χωρίς τη δέσμευση χερσαίων εκτάσεων. Ακόμη καλύτερα, η τοποθέτηση των πάνελ μειώνει την εξάτμιση νερού, τα οποία παράλληλα παράγουν περισσότερη «πράσινη» ενέργεια, συγκριτικά με τα χερσαία φωτοβολταϊκά, εξαιτίας του γεγονότος ότι χάρις στο νερό διατηρούνται σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Μικρές επιπτώσεις
Όσον αφορά ειδικά την επίδραση του φωτοβολταϊκού στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της λίμνης Πουρναρίου, στο πλαίσιο της ΜΠΕ πραγματοποιήθηκε προσομοίωση της χωρικής κατανομής της θερμοκρασίας του νερού και της συγκέντρωσης της χλωροφύλλης και των θρεπτικών συστατικών (νιτρικά και φωσφορικά), τόσο σε επιφανειακό επίπεδο όσο και κατά βάθος, για το σύνολο της έκτασης της τεχνητής λίμνης, λαμβάνοντας υπόψη δύο σενάρια: με και χωρίς φωτοβολταϊκά πάνελ.
Όπως αναφέρεται στη Μελέτη, με βάση τα αποτελέσματα του μοντέλου εκτιμάται ότι κατά τη φάση λειτουργίας, δεν αναμένονται σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην χλωρίδα και στα οικοσυστήματα της περιοχής, καθώς η σημαντικότερη αρνητική επίδραση είναι η υπερκάλυψη της επιφάνειας της Τεχνητής Λίμνης από την εγκατάσταση των πάνελ και των συστημάτων πλεύσης, και κατά συνέπεια ο περιορισμός της διέλευσης της ηλιακής ακτινοβολίας στις θέσεις ακριβώς κάτω από τα ηλιακά πλαίσια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υδροδυναμικού και ποιοτικού μοντέλου που αναπτύχθηκε, δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές στη θερμοκρασία του νερού ή στη συγκέντρωση της χλωροφύλλης και των θρεπτικών συστατικών από τη λειτουργία του πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού.
Όφελος από τον συνδυασμό των δύο τεχνολογιών ΑΠΕ
Η δυνατότητα εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών σε υφιστάμενα υδροηλεκτρικά έργα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί η συνδυασμένη αξιοποίηση των δύο αυτών ηλεκτροπαραγωγών έργων δύναται να βελτιώσει σημαντικά την καμπύλη απόδοσης ενέργειας.
Συνήθως, κατά την ξηρή περίοδο όπου επικρατούν συνθήκες μειωμένης ροής και είναι αυξημένες οι υδατικές ανάγκες για άλλες χρήσεις, κυρίως αρδευτικές, η απόδοση των ΥΗΣ μπορεί να είναι οριακή και η λειτουργία του υδροηλεκτρικού έργου να έρχεται σε σύγκρουση με τις υπόλοιπες υδατικές χρήσεις.
Αντίθετα, η απόδοση των φωτοβολταϊκών τη θερινή περίοδο μεγιστοποιείται, λόγω αυξημένης ηλιοφάνειας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα πλωτά φωτοβολταϊκά μπορεί να συνεισφέρει στη σταθερότητα της ενεργειακής παραγωγής, ενισχύοντας το δίκτυο κατά τους θερινούς μήνες, όπου άλλωστε η ενεργειακή απαίτηση είναι αυξημένη.
Κώστας Δεληγιάννης / insider.gr