«Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση δύο νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά στην περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας και τη δημιουργία, για πρώτη φορά, ολοκληρωμένου πλαισίου για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας. Με το δεύτερο σχέδιο νόμου διαμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για την κατασκευή και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών σταθμών. Βελτιώνουμε τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας, μειώνοντας την αδειοδοτική διαδικασία από 5 χρόνια που είναι τώρα σε μόλις 14 μήνες. Όλες οι ενέργειες για την απόκτηση άδειας θα διενεργούνται ψηφιακά, ενώ τα δικαιολογητικά μειώνονται από 91 σε 54. Παράλληλα, δημιουργούμε ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανάπτυξη αποθηκών ενέργειας ισχύος 1,5 – 2 GW και θαλάσσιων αιολικών πάρκων 2 GW έως το 2030. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι καθοριστικές για τον διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος από μονάδες ΑΠΕ, σε 20 GW έως το τέλος της δεκαετίας. Η αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού και ηλιακού δυναμικού της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητά μας στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Ο σχεδιασμός μας έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους που δραστηριοποιούνται διεθνώς στον ενεργειακό τομέα» επισημάνε μεταξύ άλλων ο κ. Σκρέκας.
Ερωτηθείς επίσης για το τι θα γίνει με το πρόγραμμα υπογείωσης καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του δικτύου ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι οι εργασίες υπογείωσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας».
«Τα έργα εκτελούνται κατά προτεραιότητα, σε περιοχές με δασικές εκτάσεις στις οποίες ο κίνδυνος εκδήλωσης βλαβών και πυρκαγιών είναι μεγαλύτερος. Το 2021 ξεκίνησαν στην Αττική 70 έργα σε πάνω από 25 περιοχές, με συνολικό προϋπολογισμό 18,5 εκατ. ευρώ, για την υπογείωση περισσότερων από 200 χιλιομέτρων εναερίου δικτύου Μέσης και Χαμηλής τάσης. Σε αρκετές περιοχές τα έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως στο Τατόι, τους Θρακομακεδόνες και τον Ωρωπό, οι οποίες υπέστησαν πλήγμα από τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι έργα στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και την Πελοπόννησο για την υπογείωση εναερίου δικτύου συνολικού μήκους 120 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ. Ο προγραμματισμός του ΔΕΔΔΗΕ για το 2022 προβλέπει επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ για την υπογείωση 1.000 χιλιομέτρων δικτύου πανελλαδικά. Το 2023 οι επενδύσεις θα αυξηθούν σε 150 εκατ. ευρώ για την υπογείωση 1.500 χιλιομέτρων δικτύου σε όλη τη χώρα. Τα έργα υπογειώσεων που θα γίνουν την επόμενη τετραετία θα χρηματοδοτηθούν και από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης με 60 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κινητοποιήσουν συνολικά κεφάλαια ύψους 133 εκατ. ευρώ» ανέφερε επίσης.