Παράταση 20 μηνών για τη αξιολόγηση και αναθεώρηση του Ε.Χ.Π. Α.Π.Ε.

Παράταση 20 μηνών για τη αξιολόγηση και αναθεώρηση του Ε.Χ.Π. Α.Π.Ε.
Τετάρτη, 25/05/2022 - 07:00

Επεκτείνεται για, σχεδόν, δυο χρόνια η «Αξιολόγηση και Αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Ε.Χ.Π. Α.Π.Ε.)».

Σύμφωνα με απόφαση του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ Γιώργου Ζερβού, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επεκτείνεται κατά 20μήνες (λήξη στις 31.12.2023 αντί 30.04.2022) το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πράξης:«Αξιολόγηση και Αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Ε.Χ.Π. Α.Π.Ε.)» με Κωδικό ΟΠΣ 5032948 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 128.910,40 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο της πράξης είναι η εκπόνηση της μελέτης αξιολόγησης και αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου (Ε.Χ.Π.) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4447/2016 (Α' 241) «Χωρικός σχεδιασμός - Βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες διατάξεις», της Κ.Υ.Α. Αριθμ. ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ.107017/28-8-2006 (Β' 1225) «Εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων [...]» και του π.δ/τος 90/2018 (Α' 162) «Αρμόδια διοικητικά όργανα, διαδικασίες και προθεσμίες έγκρισης, αναθεώρησης και τροποποίησης των πλαισίων και σχεδίων του συστήματος χωρικού σχεδιασμού του ν. 4447/2016 (Α ́ 241), καθώς και ειδικότερο περιεχόμενο αυτών». Το υφιστάμενο Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε. εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 49828/2008 απόφαση της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης (Β' 2464) και, δεδομένου ότι έχει παρέλθει ο προβλεπόμενος από το αρθ. 5, παρ. 3(β) του ν.4447/2016 χρόνος, απαιτείται η αξιολόγησή του. Η εν λόγω πράξη αποσκοπεί στην αξιολόγηση της εφαρμογής του Ε.Χ.Π. Α.Π.Ε. και την αναθεώρηση του, εφόσον προκύπτει τεκμηριωμένη ανάγκη, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4447/2016.

Η πράξη περιλαμβάνει τις παρακάτω μελετητικές εργασίες:

1. εκπόνηση μελέτης αξιολόγησης της εφαρμογής του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε. η οποία θα περιλαμβάνει:- ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης χωρικής ανάπτυξης και οργάνωσης των εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. και - αξιολόγηση των χωρικών επιπτώσεων, του τρόπου και των προβλημάτων εφαρμογής του υφιστάμενου Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε.

2. εκπόνηση μελέτης αναθεώρησης του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε. βάσει των πορισμάτων της ανωτέρω ανάλυσης/αξιολόγησης

3. σύνταξη σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε. και σχεδίου εισηγητικής έκθεσης

4. εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε.

5. σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης επί του σχεδίου Κ.Υ.Α. και επί της Σ.Μ.Π.Ε. και κωδικοποίησή τους, ανά άρθρο του σχεδίου Κ.Υ.Α.

6. αναδιαμόρφωση της μελέτης αναθεώρησης του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε., του οικείου σχεδίου Κ.Υ.Α. και του οικείου σχεδίου εισηγητικής έκθεσης, βάσει των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης και τις διαφοροποιήσεις που επιβάλλει η εισήγηση έγκρισης της Σ.Μ.Π.Ε.

7. τελική μελέτη αναθεώρησης του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε., τελικό σχέδιο Κ.Υ.Α. και τελικό σχέδιο εισηγητικής έκθεσης, κατόπιν διατύπωσης γνώμης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας.

5. Παραδοτέα πράξης:

1. Μελέτη αξιολόγησης της εφαρμογής του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε. η οποία θα περιλαμβάνει:

- ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης χωρικής ανάπτυξης και οργάνωσης των εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. και

- αξιολόγηση των χωρικών επιπτώσεων, του τρόπου και των προβλημάτων εφαρμογής του υφιστάμενου Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε.

2. Μελέτη αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Α.Π.Ε.

3. Σχέδιο Κ.Υ.Α. του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε.

4. Σχέδιο εισηγητικής έκθεσης του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε.

5. Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε.

6. Έκθεση αξιολόγησης της διαβούλευσης επί του σχεδίου Κ.Υ.Α. και επί της Σ.Μ.Π.Ε.

7. Αναδιαμορφωμένη μελέτη Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε. βάσει των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης

8. Αναδιαμορφωμένο σχέδιο Κ.Υ.Α. του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε.

9. Αναδιαμορφωμένο σχέδιο εισηγητικής έκθεσης του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε.

10. Τελική μελέτη του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου Α.Π.Ε. βάσει των παρατηρήσεων του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας

11. Τελικό σχέδιο Κ.Υ.Α. του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε.

12. Τελικό σχέδιο εισηγητικής έκθεσης του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε.