Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αράβων, που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών και προκειμένου να συμμετάσχουν στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, και στην 5η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας- Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται εκτός από την ενέργεια και σημαντικοί άλλοι τομείς όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός, η αγροτοδιατροφή.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα «επισφραγιστούν» οι συμφωνίες που κλείστηκαν κατά την επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στο Αμπου Ντάμπι και θα διερευνηθούν περαιτέρω συνεργασίες.
Επιπλέον αναμένονται συμφωνίες που αφορούν εμπορική συνεργασία αλλά και την είσοδο στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας ελληνικών επιχειρήσεων από τον χώρο των τροφίμων.
Η ελληνική αγορά ενέργειας τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει σημαντικό αριθμό ξένων funds, κάτι που οδήγησε να κλείσουν επιχειρηματικά deals και να ολοκληρωθούν συναλλαγές σε διαρκώς υψηλότερες αποτιμήσεις. Ετσι ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται οι συναντήσεις που θα έχουν οι εκπρόσωποι επιχειρήσεων- κολοσσών στον ενεργειακό τομέα όπως η ACWA POWER ή η ARAMCO, οι οποίοι συμμετέχουν στην αποστολή και δεν αποκλείεται να συμφωνηθούν συνεπενδύσεις σε μεγάλα ενεργειακά κατασκευαστικά projects.
Σημειώνεται ότι από τις επιχειρηματικές συναντήσεις που έγιναν τον περασμένο Μάρτιοπ στο πλαίσιο του Ελληνοσαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Ριάντ διαφάνηκε το ενδιαφέρον της εισόδου στην ελληνική αγορά μ’ίας από τις πιο σημαντικές εταιρείες στον χώρο της ανάπτυξης υποδομών παραγωγής καθαρής ενέργειας, της ACWA POWER. Το ενδιαφέρον της εταιρείας που διεξήγαγε συνομιλίες με τους εκπροσώπους των μεγάλων κατασκευαστικών της χώρας που έχουν και σημαντική δραστηριότητα στις ΑΠΕ, είναι η σταδιακή είσοδός της στην ελληνική αγορά αρχικά με την ανάπτυξη ενός μικρότερου πάρκου ΑΠΕ ισχύος 300 MW και αργότερα να αναπτύξει μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια.
Επίσης η εταιρεία θέλει να συνεργαστεί και στο κομμάτι της ανάπτυξης του υδρογόνου, όπου η ίδια έχει επενδύσει ήδη πολλά κεφάλαια.
Σημειώνεται ότι συγκεκριμένη εταιρεία, που κατασκευάζει, επενδύει και διαχειρίζεται σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εργοστασίων αφαλάτωσης νερού με 65 assets σελειτουργία υπό προχωρημένη κατασκευή σε 12 χώρες, αναπτύσσει σήμερα ένα mega project 5 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία μονάδας πράσινου υδρογόνου στην πόλη Neom δυναμικότητας 5GW.
Προς συμφωνία για την προμήθεια πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία με τον ενεργειακό κολοσσό Aramco, βρίσκονται και τα Ελληνικά Πετρέλαια, κίνηση που
εντάσσεται στο πλαίσιο της απεξάρτησης της χώρας από την Ρωσική ενέργειας και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Μεταξύ των επενδυτών που τοποθετούνται στα ενεργειακά assets στην Ελλάδα σημαντική θέση κατέχει και η Mubadala, το sovereign fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που διαχειρίζεται assets ύψους περίπου 243 δισ. δολαριών είναι και το δεύτερο σε εμβέλεια κρατικό επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων.
Η εταιρεία το 2018 είχε μπει για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, συμπράττοντας με την Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ στη συνέχεια εξαγόρασε τις εταιρείες Ανδρομέδα, Νηρέα και Σελόντα για να δημιουργήσει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό σχήμα στις ιχθυοκαλλιέργειες.
Επίσης μέσω της Masdar, οι Αραβες είχαν συμφωνήσει για την ανάπτυξη σε κοινοπραξία με τη φινλανδική Taaleri Energia, ηλιακό φωτοβολταϊκό έργο 65 MW στη Βοιωτία. Το έργο θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία των δύο εταιρειών, Masdar – Taaleri Generation (MTG), που αποτελεί όχημα ανάπτυξης νέων έργων AΠE στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο project συμμετέχουν επίσης ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου και ο όμιλος Βασιλάκη μέσω της Autohellas.
Μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ριάντ και τη συνάντησή του με τον διάδοχο του εμιρατινού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναγιάν, η Masdar συμφώνησε με τη Motor Oil για την πιθανή ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας στην Eλλάδα.
Σημειωτέον ότι η Motor Oil υπέγραψε και μια στρατηγική συμφωνία-πλαίσιο με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Aμπού Ντάμπι (ADNOC) για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, η οποία συμπεριλαμβάνει τη μονάδα FSRU της θυγατρικής του ομίλου Διώρυγα Gas στους Aγιους Θεοδώρους.
Το Ελληνο-Σαουδαρβικό Φόρουμ
Την κυβερνητική αποστολή πλαισιώνουν εκπρόσωποι από 58 εταιρείες από τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις κατασκευές, την υγεία και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Το πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκίνησε, χθες Κυριακή, με επίσκεψη στη Σαντορίνη. Σήμερα θα διεξαχθεί το Ελληνο-Σαουδαραβιικό Επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή υπουργών και υφυπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ από τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, θα συμμετέχουν πάνω από 100 εταιρείες. Οι θεματικές ενότητες του φόρουμ, όπου θα παρουσιαστούν οι προοπτικές συνεργασίας ανά τομέα, επικεντρώνονται - εκτός από την Ενέργεια- σε Ναυτιλία, Τουρισμό, Κατασκευές, Καινοτομία, Αγροτοδιατροφικό, ενώ με την ολοκλήρωση του φόρουμ θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του ξενοδοχείου Β2Β συναντήσεις, όπου και αναμένεται να κλειστούν πολλές συμφωνίες.
Την Τρίτη θα διεξαχθεί η 5η Συνεδρίαση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, στην οποία θα προεδρεύσουν υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ Φαλέχ.