Πρόκειται για έργο που είναι ενταγμένο στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας, ενώ μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ακολουθήσει και άλλος διαγωνισμός στο πλαίσιο του στόχου για εγκατάσταση ΑΠΕ ισχύος 500 MW στην περιοχή.
Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών λήγει στις 5 Ιουλίου και ώρα 13.00
Ο διαγωνισμός αφορά στην παράδοση έργων «με το κλειδί στο χέρι» - turnkey- για τέσσερις μονάδες, με το συνολικό προϋπολογισμό του έργου, κατά την εκτίμηση της ΔΕΗΑΝ, να ανέρχεται στα 62,5 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
Πρόκειται για ενδεικτικό προϋπολογισμό́, που δεν αποτελεί ανώτατο όριο προσφοράς, όπως σημειώνει η εταιρία στην προκήρυξη. Επίσης στο συνολικό́ προϋπολογισμό́ έχει συμπεριληφθεί ποσό 450.000 ευρώ, για την κάλυψη απρόβλεπτων αναγκών, το οποίο είναι σταθερό́.
Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας “tenderONE”, του Συστήματος “sourceONE”, της εταιρείας cosmoONE, ενώ το κριτήριο για την επιλογή́ του αντισυμβαλλομένου είναι η τιμή, δηλαδή η πιο συμφέρουσα από́ οικονομική́ άποψηπροσφορά́, όπως προσδιορίζεται βάσει της χαμηλότερηςτιμής.
Η προκήρυξη προβλέπει πριμ για τον αντισυμβαλλόμενο σε περίπτωση που παραδώσει το έργο ταχύτερα κατά́ 60 ημέρες, σε σχέση με τη συμβατική́ προθεσμία. Η πρόσθετη καταβολή φθάνει μέχριποσοστού́ 2,50 % επί του αρχικού́ Συμβατικού́ Τιμήματος,
Αναλυτικά, το έργο αφορά στην “Εκπόνηση Μελέτης Εφαρμογής, την έκδοση ή αναθεώρηση ή τροποποίηση όλων των απαιτούμενων αδειών για την κατασκευή και σύνδεση των Φ/Β Σταθμών με το Σύστημα βάσει της κείμενη ςνομοθεσίας, τα Έργα Πολιτικού Μηχανικού, την Προμήθεια – Μεταφορά – Εγκατάσταση – Θέση σε λειτουργία και τη Λειτουργία και Συντήρηση με δαπάνες και μέριμνα του Αντισυμβαλλόμενου μέχρι την έγκριση του Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής τεσσάρων (4) Φωτοβολταϊκών Σταθμών συνολικής ονομαστικής ισχύος 93,98122 MWp στις θέσεις «Χαραυγή 1» (36,00004 MW), «Χαραυγή 5» (24,993 MW), «Πτελεώνας 1» (14,988 MW) και «Πτελεώνας 2» (18,00018 MW), των ΔήμωνΕορδαίας&Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και όλα τα απαραίτητα έργα διασύνδεσης αυτών με το Σύστημα, τα οποία περιλαμβάνουν την επέκταση του υφιστάμενουΥποσταθμού 33/150 kVΧαραυγή, με προσθήκη δύο νέων πυλών Μ/Σ 33/150 kV, ισχύος 90/110 MVA.
Ο χρόνος κατασκευής και ηλέκτρισης θα είναι 14 μήνες και η συνολική διάρκεια της Σύμβασης μέχρι και την Οριστική Παραλαβή του Έργου 40 μήνες.
Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή συμπράξεις/ενώσεις, με την προϋπόθεση ότι είναι εγκατεστημένοι σε κράτος - μέλος της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρέπει να πληρούν δε μία σειρά από κριτήρια επιλογής, όπως οικονομική-χρηματοοικονομική επάρκεια, μέσο όρο κύκλου εργασιών κατά την τελευταία τριετία όχι μικρότερο από το 30% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου (σε περίπτωση σύμπραξης αρκεί τουλάχιστον ένα μέλος να πληροί το κριτήριο αυτό). Η προκήρυξη προσδιορίζει επίσης συγκεκριμένους όρους για την τεχνική και επαγγελματική ικανότητα του προσφέροντα ή τουλάχιστον ενός μέλους της σύμπραξης, καθώς και άλλα κριτήρια.
Ο στόχος διπλασιασμού των ΑΠΕ
Διπλασιάζεται μέσα στη χρονιά το δυναμικό παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της ΔΕΗ σύμφωνα με τον προγραμματισμό που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Όπως είπε, η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών και φωτοβολταϊκών αναμένεται να φθάσει στα 489 μεγαβάτ, από 239 σήμερα.
Οι μονάδες που προστίθενται στο δυναμικό της ΔΕΗ είναι ισχύος 200 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα και 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη που προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα εξαμήνου. ‘Αλλα 100 μεγαβάτ φωτοβολταϊκά και αιολικά που επίσης είναι υπό κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2023. Οι άδειες που διαθέτει η ΔΕΗ σε διάφορα στάδια ωρίμανσης είναι συνολικά 5,9 γιγαβάτ από τα οποία 4,7 γιγαβάτ είναι φωτοβολταϊκά και 1 γιγαβάτ μονάδες αποθήκευσης. Στα μεγέθη αυτά δεν περιλαμβάνονται δηλαδή τα υδροηλεκτρικά που λειτουργεί η επιχείρηση.