Το θεσμικό πλαίσιο αναμένεται να έρθει με νομοθετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή, μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των ΑΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia.gr υπάρχουν δύο σχέδια τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων σε σχέση με τον τρόπο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών. Το πρώτο είναι να αναλάβει η πολιτεία εξ ‘ολοκλήρου το πρότζεκτ της ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών. Το άλλο μοντέλο είναι εταιρίες να αναλάβουν το σύνολο του κόστους ανάπτυξής τους, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία. Όμως απ’ ότι φαίνεται θα επιδιωχθεί μια μέση λύση.
Οι περιοχές με έντονο ενδιαφέρον αναφορικά με το αιολικό δυναμικό που έχουν είναι οι Κυκλάδες, το βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Έτσι σύμφωνα με αναλυτές εκτός από το πλαίσιο αδειοδότησης σημαντικό ζήτημα είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων και εξίσου σημαντικό το ερευνητικό πλαίσιο. Άρα, σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσαμε να είχαμε υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα σε βάθος 8ετιας. Κλειδί, όμως σε κάθε περίπτωση είναι να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα.
Από κει και πέρα σε σχέση με την κατασκευή των υπεράκτιων αιολικών, υπάρχουν τα πλωτά υπεράκτια αιολικά που προϋποθέτουν μεγάλα έργα διασύνδεσης. Στη νησιωτική χώρα είναι ήδη σε εξέλιξη έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Θα μπορούσαν έτσι τα νησιά της χώρας να μετατραπούν σε hub διασυνδέσεων και η Ελλάδα να είναι σε θέση να μετατραπεί σε χώρα που θα εξάγει ενέργεια από τα υπεράκτια αιολικά. Εκτός από τα πλωτά υπεράκτια αιολικά υπάρχουν και τα υπεράκτια σταθερής βάσης. Αναλυτές πάντως εκτιμούν πως θα προτιμηθούν τα πλωτά υπεράκτια αιολικά.
Να σημειωθεί πως το αιολικό δυναμικό της χώρας μας υπολογίζεται σε 30GW, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ήταν εφικτό να δημιουργηθούν έργα 2GW προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ, μέχρι το 2030.