Μεταξύ των αιτημάτων που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των φορέων είναι οι προβλέψεις για τις οριστικές προσφορές σύνδεσης. Η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει ότι «με σκοπό την βέλτιστη επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ, απαιτείται κατηγοριοποίηση των εκκρεμών αιτημάτων για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης ανά τεχνολογία και είδος και παράλληλα εξέταση των αιτημάτων κάθε κατηγορίας. Για αυτό προτείνει κατάλληλη διατύπωση στο άρθρο 5 ώστε οι Διαχειριστές να χορηγούν νέες Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογία ανανεώσιμης ενέργειας του κάθε σταθμού, με σκοπό οι χορηγούμενες και οι εν ισχύ Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης ανά τεχνολογία να συνάδουν με το μίγμα τεχνολογιών που προβλέπει για το 2030 το ΕΣΕΚ».
Από την άλλη πλευρά, ενστάσεις υπάρχουν σε σχέση με τη πρόβλεψη για περικοπή στην έγχυση ενέργειας. Σύμφωνα με το άρθρο 10 «κατά τον προσδιορισμό περιθωρίων ισχύος σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. σε περιοχή του Συστήματος και τη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης, ο αρμόδιος Διαχειριστής δύναται να λαμβάνει υπόψη τη δυνατότητα επιβολής περιορισμών έγχυσης για λόγους που σχετίζονται με την επάρκεια και ασφάλεια λειτουργίας του τοπικού συστήματος και δικτύου, σε επίπεδο που εκτιμάται ότι δεν οδηγεί σε απορρίψεις ενέργειας υψηλότερες από το πέντε τοις εκατό (5%) της ετήσιας δυνατότητας παραγωγής ενέργειας των σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. της περιοχής». Φορείς θεωρούν πως οι περιορισμοί θα πρέπει να εφαρμοστούν στις νέες οριστικές προσφορές σύνδεσης.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης ο κλάδος των μικρών υδροηλεκτρικών είχε ζητήσει σε σχέση με τη διάταξη που αναφέρεται στους υποσταθμούς όπου τα περιθώρια είναι έως 10 MW, να δίνεται ένα 30% κατά προτεραιότητα στα μικρά υδροηλεκτρικά. Υπενθυμίζεται πως στο νομοσχέδιο προβλέπεται να διατίθενται αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή, ενεργειακό συμψηφισμό και πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες.