Συνάντηση με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πραγματοποίησαν, εχθές 08.06.2022, οι εκπρόσωποι του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και Ρένα Δούρου, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ συμμετείχαν: ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Μ. Μανουσάκης, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ, Γ. Μάργαρης, και ο Γεν. Δ/ντης Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς, Δ. Μίχος. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει το δημόσιο έλεγχο του ΑΔΜΗΕ, ενός φυσικού μονοπωλίου και ενός ιδιαιτέρως κρίσιμου φορέα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.
Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσαν το σύνολο των κρίσιμων, για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θεμάτων που τίθενται ενόψει της θερινής περιόδου και επιτείνονται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δημιουργούν συστηματική ανασφάλεια και αβεβαιότητα.
Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησαν ενημέρωση σε σχέση με την επάρκεια ισχύος και τη διαθεσιμότητα μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ενόψει της θερινής περιόδου και της ενεργειακής κρίσης. Υπενθύμισαν τα ζητήματα που αντιμετώπισε η χώρα τον Αύγουστο του 2021 όπου, τέθηκε αναγκαστικά και επειγόντως σε λειτουργία η λιγνιτική μονάδα Μεγαλόπολη 3, αλλά και τις σημερινές, περιορισμένες δυνατότητες άμεσης αύξησης της λιγνιτικής παραγωγής λόγω της fake απολιγνιτοποίησης, χωρίς πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ, και παρά τις ψευδείς ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη τον Απρίλιο στην Κοζάνη για αύξηση ύψους 50% στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, κάτι που 2 μήνες μετά δεν έχει εφαρμοστεί πολύ απλά γιατί δεν είναι τεχνικά δυνατό μετά τη δίχρονη απαξίωση των λιγνιτορυχείων. Ζήτησαν επίσης ενημέρωση για την ενεργοποίηση της μονάδας Πτολεμαϊδα V που συνεχώς αναβάλλεται από την κυβέρνηση.
Με δεδομένη την ανάγκη για αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ αλλά και τους περιορισμούς που θέτει ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος (δίκτυα και υποδομές μεταφοράς και διανομής), οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησαν στοιχεία για τις εκκρεμείς αιτήσεις σύνδεσης προς τον ΑΔΜΗΕ και τον προγραμματισμό του Διαχειριστή προκειμένου να υπάρξει ομαλή ανάπτυξη του δικτύου σε σχέση με τους ενεργειακούς στόχους της χώρας.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμαναν την υπερθέρμανση στις ΑΠΕ και τη μεγάλη ζήτηση για χορήγηση αδειών, λόγω και της έλλειψης περιβαλλοντικών κριτηρίων στα πρώτα στάδια της αδειοδότησης στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/2020. Τονίστηκε επίσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ η μεγάλη καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση αδειοδοτικού και ρυθμιστικού πλαισίου για μονάδες αποθήκευσης, η οποία εντείνει το αδιέξοδο που δημιουργείται λόγω της υπερθέρμανσης των ΑΠΕ αλλά και της καθυστέρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, το οποίο πηγαίνει από παράταση σε παράταση. Από τη μεριά του ΑΔΜΗΕ, παρουσιάστηκε το πλάνο υποδομών και έργων δικτύου σε σχέση με τις ανάγκες του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, υφιστάμενου και υπό αναθεώρηση, μέχρι το 2030.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησαν περαιτέρω ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της διασύνδεσης Κυκλάδων, της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, η οποία πλέον αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, και το σχεδιασμό και τις πηγές χρηματοδότησης για τη διασύνδεση της Δωδεκανήσου και του Β. Αιγαίου. Επισήμαναν ότι το όφελος από τη μείωσης της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τις διασυνδέσεις που έχουν υλοποιηθεί δεν έχει «περάσει» στους λογαριασμούς των πολιτών, καθώς τα υπερπλεονάσματα που δημιουργούνται χρησιμοποιούνται για επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και όχι για μείωση χρεώσεων στους λογαριασμούς. Άρα, οι καταναλωτές στην Ελλάδα επιβαρύνονται, με ευθύνη της κυβέρνησης, με χρεώσεις που έπρεπε να έχουν ήδη απαλειφθεί εφόσον υλοποιήθηκαν τα έργα διασύνδεσης.
Όσον αφορά στη λειτουργία των αγορών, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησαν ενημέρωση ειδικά για τη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης, ενόψει και της υλοποίησης έργων αποθήκευσης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθύμισαν τα προβλήματα στη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς από το Νοέμβριο του 2020 έως το Φεβρουάριο του 2021, όταν ο κ. Χατζηδάκης την είχε ανοίξει χωρίς ρύθμιση και έλεγχο, που οδήγησαν τελικά τη ΡΑΕ να προτείνει πρόσφατα νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές. Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώθηκε ότι στην αγορά εξισορρόπησης θα παίξει σημαντικό ρόλο η αποθήκευση, που καθυστερεί νομοθετικά εδώ και 3 χρόνια από την κυβέρνηση, και για το λόγο αυτό απαιτείται ο δημόσιος έλεγχος ώστε να μην βαρύνονται με υπέρμετρο κόστος οι καταναλωτές.
Τέλος, συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με την υπογειοποίηση των δικτύων, ιδίως στις περιοχές της Αττικής όπου στη διάρκεια της θητείας της Δύναμης Ζωής στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είχε αναληφθεί από την Περιφερειακή Αρχή συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με την ανάπτυξη των διεθνών διασυνδέσεων και ειδικά του EuroAsia Interconnector, καθώς και με το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση αυτών με το σύστημα μεταφοράς. Η έλλειψη νομοθετικής πρότασης από την κυβέρνηση αλλά και του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού στερεί από την Ελλάδα τη δυνατότητα ανάπτυξης αυτής της μορφής των ΑΠΕ.