Στα έργα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά ζητά να ενταχθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου. Το έργο που θα είναι έτοιμο το 2026 θα αποτελείται από ένα διπλό υποβρύχιο καλώδιο που θα ακολουθήσει μία διαδρομή 954 χλμ. από το El Sallum μέχρι τη Ν. Μάκρη.
Μέσω του καλωδίου εκτιμάται πως εισέρχονται στη χώρα μας 3GW πράσινης ενέργειας από τα αιολικά και φωτοβολταϊκά ισχύος 61GW.
Το δεύτερο έργο που ζητά το υπουργείο Ενέργειας να ενταχθεί στο RepowerEu είναι ο πλωτός σταθμός στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, σε περίπτωση που αποτελέσει μόνιμη λύση μετά την ολοκλήρωση της μίσθωσής του για 12 μήνες. Επιπλέον, στα υπόψη είναι η χρηματοδότηση του FSRU της Αλεξανδρούπολης. Υπενθυμίζεται πως πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG «Dioriga Gas», αναπτύσσεται στους Αγίους Θεοδώρους, από τη Motor Oil. Από την άλλη πλευρά, ερώτημα παραμένει ποια θα είναι η τύχη της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα. Η απάντηση στο ερώτημα συνδέεται με το αν τελικά η χώρα μας θα αποθηκεύει φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις της Ιταλίας.
Υπενθυμίζεται, πως η Ελλάδα η οποία δεν διαθέτει αποθήκη φυσικού αερίου θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι μέχρι τις αρχές του Νοεμβρίου το 15% της ετήσιας κατανάλωσης τους έχει αποθηκευτεί.
Τέλος, έργο που ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, χρηματοδότηση είναι το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες, το οποίο φυσικά στοχεύει στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών.