Το έργο, σύμφωνα με την εταιρεία Voltalia, θα περιλαμβάνει 240.000 διφασικά πάνελ τελευταίας τεχνολογίας που επιτρέπουν την πρόσθετη παραγωγή από το φως που αντανακλάται από το έδαφος. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Η Voltalia, όπως ανεφέρει το Euractiv, κέρδισε 30ετή σύμβαση παραχώρησης για την περιοχή, με το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας να πωλείται μέσω 15ετούς σύμβασης στον δημόσιο φορέα εκμετάλλευσης της Αλβανίας, ενώ το υπόλοιπο θα πωλείται σε ιδιώτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαθέτει επίσης ένα δεύτερο ηλιακό έργο στην Αλβανία, με την ονομασία Spitalla, με προγραμματισμένη ισχύ 100MW.
«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που υποστηρίζουμε την ενεργειακή μετάβαση της Αλβανίας, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Voltalia, Σεμπαστιάν Κλέρκ, τονίζοντας ότι το έργο, εξαιτίας του μεγέθους του, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την αύξηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Αλβανίας, μέσω οικονομικά ανταγωνιστικής και περιβαλλοντικά αποδοτικής ενέργειας».
Η Αλβανία στηρίζεται σήμερα σχεδόν εξ ολοκλήρου στην υδροηλεκτρική ενέργεια, ενώ εισάγει ορυκτή ενέργεια για να καλύψει το έλλειμμα που προκαλείται από την έλλειψη αποθήκευσης και τις εποχιακές ανισότητες. Όμως, εν μέσω της συνειδητοποίησης ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν είναι βιώσιμη στο σημερινό πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και σε συνδυασμό με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η χώρα επιδιώκει να διαφοροποιηθεί.
Αυτό περιλαμβάνει ένα σχέδιο για την «αεριοποίηση» της χώρας μέσω της έναρξης της λειτουργίας προηγουμένως αδρανών χώρων εξαγωγής φυσικού αερίου, της δρομολόγησης πλωτών τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στα ανοικτά της ακτής του Αυλώνα, καθώς και ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και επαναχρησιμοποιείται για την παραγωγή φυσικού αερίου. Τέλος, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, υπήρξε ένας καταιγισμός έργων προσαρμοσμένων στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια.