Το ενεργειακό κόστος έχει καταστήσει ασύμφορη την αγροτική παραγωγή, γεγονός που οδηγεί αρκετούς αγροτικούς συλλόγους, ΤΟΕΒ να κάνουν επενδύσεις στις ΑΠΕ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έργων. Ωστόσο, αγροτικοί φορείς εκτιμούν πως θα έπρεπε η πολιτεία να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, πριν φτάσει η πλειοψηφία των αγροτών σε αυτή τη δεινή θέση.
Το τελευταίο διάστημα γίνονται κινήσεις στο υπουργείο Ενέργειας ώστε να γίνει εφικτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ανεκμετάλλευτες εκτάσεις. Στόχος να κατασκευάζονται από ομάδες αγροτών σε γη χαμηλής παραγωγικότητας. Αγροτικοί σύλλογοι θεωρούν πως αυτή η κίνηση θα βοηθήσει τους μικρούς παραγωγούς, επισημαίνοντας βέβαια την εκτόξευση κατά 35% των υλικών των έργων. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι η πρόβλεψη για την εγγυητική 21.000 ευρώ για έργα έως 500KW. Η οικονομική πραγματικότητα πάντως για πολύ μεγάλο αριθμό αγροτών είναι ζοφερή με κτηνοτροφικές μονάδες να υπολειτουργούν και με τους παραγωγούς να θεωρούν πως μια μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει με τα 30 λεπτά στην κιλοβατώρα. Το ίδιο συμβαίνει και με την αγροτική παραγωγή, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να εκτελούνται πλημμελώς οι αγροτικές εργασίες. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών τονίζει πως μια λύση στην κατεύθυνση της αυτοπαραγωγής θα μπορούσε να βοηθήσει.
«Για να μπορούμε να παράγουμε επιβάλλεται να καταναλώνουμε ενέργεια για διάφορες εργασίες, όμως το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί, άρα επιβάλλεται να δοθεί ένα ποσοστό από τα δίκτυα για αγροτικά φωτοβολταϊκά αναφέρει στο iEnergeia.gr o Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, Κώστας Σπανούλης. Επισημάνει πως «χρειάζονται φωτοβολταϊκές μονάδες σε ανεκμετάλλευτες εκτάσεις από ομάδες αγροτών, που είτε θα λειτουργούν με virtual net metering, είτε απλώς με net metering, οι οποίες θα δώσουν μια οικονομική «ανάσα» στους παραγωγούς».