Η έκθεση αναφέρει ότι είναι λάθος και απαισιόδοξο να υποστηρίζεται ότι η ταχεία μετάβαση προς καθαρότερες πηγές ενέργειας είναι δαπανηρή, τη στιγμή που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Αλλά οι ερευνητές λένε ότι η πράσινη μετάβαση τώρα έχει οικονομικό νόημα λόγω της πτώσης του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Ακόμη και αν είστε αρνητές του κλίματος, θα πρέπει να συμφωνήσετε με αυτό που υποστηρίζουμε», δήλωσε στο BBC News ο καθηγητής Doyne Farmer από το Ινστιτούτο Νέας Οικονομικής Σκέψης στο Oxford Martin School.
«Το κεντρικό συμπέρασμά μας είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε ολοταχώς με τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, επειδή θα μας εξοικονομήσει χρήματα», είπε.
Τα ευρήματα της έκθεσης βασίζονται στην εξέταση ιστορικών δεδομένων τιμών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ορυκτά καύσιμα και στη συνέχεια στη μοντελοποίηση του τρόπου με τον οποίο είναι πιθανό να αλλάξουν στο μέλλον.
Τα δεδομένα για τα ορυκτά καύσιμα χρονολογούνται για περισσότερα από 100 χρόνια και δείχνουν ότι, αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός και η αστάθεια της αγοράς, η τιμή δεν έχει αλλάξει πολύ.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπάρχουν μόνο εδώ και μερικές δεκαετίες, οπότε υπάρχουν λιγότερα δεδομένα. Αλλά σε αυτό το διάστημα οι συνεχείς βελτιώσεις στην τεχνολογία σημαίνουν ότι το κόστος της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας μειώθηκε ραγδαία, με ρυθμό που πλησιάζει το 10% ετησίως.
Η προσδοκία της έκθεσης ότι η τιμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνεχίσει να μειώνεται βασίζεται σε «πιθανολογική» μοντελοποίηση, χρησιμοποιώντας δεδομένα σχετικά με το πώς οι μαζικές επενδύσεις και οι οικονομίες κλίμακας έχουν καταστήσει άλλες παρόμοιες τεχνολογίες φθηνότερες.
«Η πιο πρόσφατη έρευνά μας δείχνει ότι η κλιμάκωση των βασικών πράσινων τεχνολογιών θα συνεχίσει να μειώνει το κόστος τους, και όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε, τόσο περισσότερο θα εξοικονομήσουμε», λέει ο Δρ Ρούπερτ Γουέι, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης από τη Σχολή Επιχειρήσεων και Περιβάλλοντος.
Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη φθηνότερες επιλογές για νέα έργα παραγωγής ενέργειας, αλλά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αποθήκευσης ενέργειας και εξισορρόπησης του δικτύου όταν οι αλλαγές στον καιρό οδηγούν σε πτώση της παραγωγής από ΑΠΕ.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Joule και αποτελεί συνεργασία μεταξύ του Institute for New Economic Thinking στο Oxford Martin School, του Oxford Martin Programme on the Post-Carbon Transition, του Smith School of Enterprise & Environment στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του SoDa Labs στο Πανεπιστήμιο Monash.