Οι ομάδες προβληματισμού για το κλίμα σε κοινή μελέτη τους διαπίστωσαν πως η αιολική και ηλιακή ενέργεια κάλυψαν σε χρόνο ρεκόρ το ¼ της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ. Όπως σημειώνει η μελέτη με αυτόν τον τρόπο εξοικονομήθηκαν συνολικά 11 δις ευρώ που θα πήγαιναν σε δαπάνες αγοράς φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα ωστόσο στην ΕΕ δαπανήθηκαν 82 δις ευρώ για ορυκτό αέριο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να προμηθεύσει το 20% της ηλεκτρικής της ενέργειας.
«Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια ήδη βοηθούν τους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο Δρ Κρις Ρόσλοου, ανώτερος αναλυτής στην Ember. «Αλλά οι μελλοντικές δυνατότητες είναι ακόμη μεγαλύτερες».
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρήγαγαν ρεκόρ 24% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους (345 τεραβατώρες), φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ 39 TWh από έτος σε έτος. Την ίδια περίοδο πέρυσι είχε παραχθεί το 21% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
Δεκαεννέα χώρες της ΕΕ πέτυχαν ρεκόρ αιολικής και ηλιακής ενέργειας, μεταξύ των οποίων και μεγάλες οικονομίες όπως η Γαλλία (14%), η Ιταλία (20%), η Πολωνία (17%) και η Ισπανία (35%).
Ο ερευνητές παρατηρούν πως «οι επιλογές πολιτικής του παρελθόντος που αύξησαν την εξάρτηση της ΕΕ από το φυσικό αέριο και εμπόδισαν την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση και αυτές οι επιλογές πολιτικής είναι οι κύριοι μοχλοί του υψηλού πληθωρισμού της Ευρώπης τώρα. Ωστόσο, λόγω της υπάρχουσας αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας απεφεύχθησαν σημαντικές εισαγωγές φυσικού αερίου σε υψηλές τιμές και έτσι απέτρεψαν έναν ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό και βαθύτερη κρίση».
Στην ανάλυσή τους, οι E3G και Ember καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο στόχος RePowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν ικανοποιηθεί, θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά και γρήγορα την έκθεση της Ευρώπης σε δαπανηρές εισαγωγές φυσικού αερίου, ενισχύοντας την ενεργειακή θωράκιση και την ασφάλεια των τιμών.
Η FAZ σημειώνει ότι δεν παράγουν όλες οι χώρες της ΕΕ στον ίδιο βαθμό ηλιακή και αιολική ενέργεια, επικαλούμενη το γεγονός ότι το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προέρχεται μόνο από τη Γερμανία. Η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη το Ινστιτούτο Fraunhofer αναφέρει ότι για το 2022 μέχρι στιγμής το μερίδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι υψηλότερο στη Νορβηγία, το Λουξεμβούργο και τη Λιθουανία. «Στη Νορβηγία, το 99,1 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως από υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι η ίδια η Νορβηγία καταναλώνει, γι' αυτό και μέρος αυτού η χώρα το εξάγει», τονίζεται στο δημοσίευμα.