Παρά το γεγονός ότι το 2022 στην ΕΕ εγκαταστάθηκαν 15 GW αιολικής ενέργειας, ισχύς μεγαλύτερη κατά το 1/3 σε σχέση με το 2021, ωστόσο οι επιδόσεις απέχουν σημαντικά από την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρώπη για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια. Η υστέρηση οφείλεται, σύμφωνα με ανάλυση της Wind Europe, σε εμπλοκές στην αδειοδότηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι 80 GW έργων αιολικής ενέργειας έχουν επί του παρόντος κολλήσει σε διαδικασίες αδειοδότησης σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα ο αριθμός των πράσινων PPAs διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος αν υπήρχαν περισσότερες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα με δεδομένο ότι η ζήτηση από τους βιομηχανικούς καταναλωτές στην Ευρώπη είναι υψηλότερη παρά ποτέ.
Στην ανάλυσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες ο ευρωπαϊκός οργανισμός κάνει λόγο για ικανοποιητικές μεν επιδόσεις στην εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίστηκαν το 2022, χαμηλό όμως ρυθμό επενδύσεων.
Όπως τονίζει ένας συνδυασμός πληθωρισμού και μη χρήσιμων κυβερνητικών παρεμβάσεων στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας υπονομεύει τις επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα. Τους πρώτους 11 μήνες του 2022 οι συνολικές νέες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα στην ΕΕ κάλυψαν μόνο 12 GW νέας δυναμικότητας. Αυτό είναι σημαντικά μικρότερο από τον ρυθμό των νέων επενδύσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της ΕΕ για το 2030. Η επικείμενη μεταρρύθμιση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ πρέπει να δώσει στους επενδυτές μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τους κανόνες που ισχύουν. Η ελευθερία που δόθηκε στα κράτη μέλη με τα έκτακτα μέτρα του περασμένου έτους να θέτουν τους δικούς τους εθνικούς κανόνες απομακρύνει τους επενδυτές. Επενδύουν αντ' αυτού στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και αλλού. Η ΕΕ δεν είναι ελκυστική για τους μεγάλους επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη στιγμή.
Αναφορικά με την εγκατάσταση των 15 GW νέων αιολικών πάρκων σημειώνει ότι αποτελούν σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης ενόψει του επόμενου χειμώνα. Ωστόσο, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να απλοποιεί την αδειοδότηση και να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην αλυσίδα εφοδιασμού της αιολικής ενέργειας για να επιτύχει τους ενεργειακούς και κλιματικούς της στόχους.
Στις πρώτες θέσεις Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία
Όσον αφορά τη νέα εγκατεστημένη δυναμικότητα, η Γερμανία, η Σουηδία και η Φινλανδία πρωτοστατούν, ακολουθούμενες από την Ισπανία και τη Γαλλία.
Το 90% της νέας αιολικής δυναμικότητας ήταν χερσαία αιολικά. Και σχεδόν όλα τα νέα χερσαία αιολικά πάρκα ήταν σε νέες περιοχές πράσινου πεδίου.
Σημειώνεται ότι τα σημερινά νέα αιολικά πάρκα παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια ανά MW από ό,τι παλαιότερα. Τα νέα χερσαία αιολικά πάρκα έχουν μέσο συντελεστή δυναμικότητας άνω του 35%. Τα νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα παρέχουν συντελεστές δυναμικότητας 50%. Οι σύγχρονες χερσαίες ανεμογεννήτριες παράγουν κατά μέσο όρο 3 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως για κάθε εγκατεστημένο GW- οι σύγχρονες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες παράγουν κατά μέσο όρο 4,4 TWh ετησίως.
Τα 15 GW νέων αιολικών το 2022 δεν είναι και τόσο άσχημα, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετώπισε πέρυσι η αιολική βιομηχανία της Ευρώπης. Δεν είναι αρκετό για τους ενεργειακούς στόχους της ΕΕ, αλλά οι κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι οι τελευταίοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο αν απλοποιήσουν τους κανόνες και τις διαδικασίες αδειοδότησης - και τώρα υπάρχουν σημάδια προόδου σε αυτό το θέμα. Λιγότερο ενθαρρυντική είναι η επιβράδυνση των επενδύσεων σε νέα αιολικά πάρκα. Η σύγχυση σχετικά με τους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας απομακρύνει τους επενδυτές. Η ΕΕ πρέπει να καταστήσει την Ευρώπη και πάλι ελκυστική για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", λέει ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson.