Ως ισορροπημένη για την ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ κρίνει την πρόταση της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η Wind Europe, δίνοντας έμφαση στα κίνητρα για τη σύναψη PPAs αλλά και στα μέτρα για τη προώθηση υβριδικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Παράλληλα όμως θέτει για άλλη μια φορά το θέμα των εθνικών παρεμβάσεων στην αγορά τα οποία συνέτειναν στην επενδυτική αβεβαιότητα με αποτέλεσμα το 2022 οι επενδύσεις σε νέες ανεμογεννήτριες να μειωθούν ενώ ούτε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο δεν έφτασε σε τελική επενδυτική απόφαση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Wind Europe, Giles Dickson με αφορμή τη δημοσίευση από την Κομισιόν, της πρότασής της για τη μεταρρύθμιση της αγοράς «tο πρόβλημα της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν ο σχεδιασμός της αγοράς. Ήταν οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, που επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο. Ο σχεδιασμός της αγοράς ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός ως προς την αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης – και έδωσε στους καταναλωτές χρόνια προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι καλό που η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στα δυνατά σημεία του υπάρχοντος σχεδιασμού της αγοράς. Αυτό που χρειάζεται είναι μια εξέλιξη και όχι ριζικές αλλαγές».
Σχολιάζοντας τα μέτρα που προτείνονται στα θετικά η Wind Europe εντάσσει τις παρεμβάσεις για τα διμερή συμβόλαια. Αναφέρεται στα κίνητρα που δίνονται για τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων CfD και PPAs. Όπως τονίζεται, το σημαντικότερο είναι ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ διατηρούν το δικαίωμα να πωλούν την ενέργειά τους στην αγορά, κάτι που είναι κρίσιμο για την εξέλιξη της αγοράς των PPAs και την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Όσον αφορά τα CfD, αναφέρεται ότι αποτελούν ένα καλό μοντέλο για τη διασφάλιση της σταθεροποίησης των εσόδων, με αποδεδειγμένη πορεία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, όπως τόνισε «δεν είναι πανάκεια», εκφράζοντας τη συμφωνία του για τη μη υποχρεωτική εφαρμογή τους.
Θετικά κρίνεται επίσης η πρόταση της Επιτροπής, ώστε να αναπτυχθούν υβριδικά υπεράκτια αιολικά πάρκα. Συγκεκριμένα, επιτρέπει εγγυήσεις πρόσβασης στη μεταφορά, οι οποίες θα βοηθήσουν στην απομείωση του κινδύνου των επενδύσεων. «Αυτό είναι ένα καλό βήμα και θα γίνει χωρίς πρόσθετο κόστος για τους φορολογούμενους», προσθέτει η Wind Europe.
Όπως αναφέρει η Wind Europe, η Επιτροπή επιδιώκει να τερματίσει την επενδυτική αβεβαιότητα και να δημιουργήσει κανόνες ανθεκτικούς στο μέλλον για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία θα κυριαρχεί όλο και περισσότερο η παραγωγή από ΑΠΕ, με την αιολική ενέργεια έχει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ.
Ο άνεμος είναι κεντρικός στην ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ. Είναι το 17% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρώπη σήμερα. Μέχρι το 2050 η Επιτροπή θέλει να είναι 50%. Αλλά η Ευρώπη δεν επενδύει αρκετά για να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Το 2022 οι επενδύσεις σε νέες ανεμογεννήτριες μειώθηκαν. Ούτε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο δεν πήρε την τελική επενδυτική απόφαση γεγονός που αποδίδεται από τη wind Europe στην επενδυτική αβεβαιότητα που προκαλούν οι εθνικές παρεμβάσεις. Τονίζει δε ότι η τωρινή πρόταση όμως της Κομισιόν, δεν επιτρέπει στα κράτη μέλη να παρατείνουν μονομερώς τα ανώτατα όρια στα κέρδη πέραν του Ιουνίου 2023, παρά μόνο εάν η Επιτροπή κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.