Μια αγορά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που μπορεί να προσελκύσει αρκετούς επενδυτές είναι εκείνη των μικρών ανεμογεννητριών. Το ενδιαφέρον ξεκινάει μερικά χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 2013. Τότε το ενδιαφέρον μεταφράστηκε σε εκατοντάδες αιτήσεις σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ. Ο αριθμός τους έφτασε τις 1.000. Το 2018 υπήρξε πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας να πραγματοποιήσει διαγωνισμό για μικρές ανεμογεννήτριες ισχύος 60KW, ο οποίος δεν έγινε. Τελικά δύο χρόνια μετά ήρθε μια υπουργική απόφαση που όριζε τους όρους εγκατάστασης, βάζοντας όμως αρκετούς περιορισμούς...
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το ενδιαφέρον -κατά βάση- υπάρχει στις εγκαταστάσεις 60KW. Περίπου 20MW έργων αναμένεται να γίνουν στην Ελλάδα, τόσο στο διασυνδεδεμένο σύστημα, όσο και στο Μ.Δ.Σ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της υπουργικής απόφασης. Το βασικότερο πρόβλημα όπως αναφέρουν αφορά τη διαδικασία της πιστοποίησης για την εγκατάσταση του συστήματος. Υπάρχουν τρεις πιστοποιήσεις, η μία αφορά την ισχύ του συστήματος, η δεύτερη την καλή λειτουργία του και τέλος η πιστοποίηση για τον θόρυβο. Όμως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα έργα είναι πάρουν πιστοποίηση από το ΚΑΠΕ. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο iEnergeia.gr ένα έργο χρειάζεται τουλάχιστον 200.000 προϋπολογισμό.
Σημαντικό ζήτημα είναι να βρεθεί χώρος για την εγκατάσταση. «Μας υποχρεώνει το ΦΕΚ να τηρούμε συγκεκριμένες αποστάσεις από ασύμβατες χρήσεις γης όπως γη υψηλής παραγωγικότητας, αρχαιολογικές ζώνες και τουριστικές περιοχές. Επίσης, πρόβλημα είναι το γεγονός πως δεν είναι ενημερωμένες οι υπηρεσίες που γνωμοδοτούν για την εγκατάσταση μιας μικρής ανεμογεννήτριας», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς και προσθέτουν πως μόνο η αρχαιολογική υπηρεσία κάνει 7 μήνες για να δώσει τη γνωμοδότησή της. Συνολικά 6 υπηρεσίες χρειάζεται να γνωμοδοτήσουν. Τονίζουν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν δίνουν την προτεραιότητα εξέτασης παρότι είναι υποχρεωμένες με βάση και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Ένα ακόμη εμπόδιο είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, καθώς όταν συμπληρώνεται ένας φάκελος και φτάνει στον διαχειριστή η αναμονή για όρους σύνδεσης διαρκεί 8-12 μήνες.
Το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση τους είναι έντονο στην Εύβοια και την Κρήτη, με παράγοντες της αγοράς να θεωρούν ότι είναι μια ασφαλής επένδυση με καλό επίπεδο εσωτερικής απόδοσης.