Γιατί η ανάπτυξη των ΑΠΕ περνά μέσα από τη στήριξη της βιομηχανίας

Γιατί η ανάπτυξη των ΑΠΕ περνά μέσα από τη στήριξη της βιομηχανίας
Παρασκευή, 24/03/2023 - 06:30

Η ενεργειακή μετάβαση έχει αναδείξει την ανάγκη στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Αυτό το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατα στην Ε.Ε. και υπήρξαν συγκεκριμένες θέσεις.

Το ίδιο ζήτημα πρέπει να απασχολήσει και την ελληνική πλευρά, καθώς η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές βιομηχανικές μονάδες που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ενεργειακή μετάβαση.

«Η Ευρώπη κοιτάει την ασφάλεια των πρώτων υλών και την ασφάλεια της παραγωγής και σαν χώρα πρέπει να δούμε την αύξηση της τοπικής εγχώριας αξίας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, μιλώντας στο Power & Gas Forum και πρόσθεσε πως «έχουμε σημαντικές βιομηχανίες όπως στα καλώδια και στις μπαταρίες και την κατασκευή πυλώνων και πρέπει να παρθούν τα σωστά μέτρα στήριξής τους».

Παράλληλα, σημείωσε πως με βάση μελέτες τους τελευταίους 18 μήνες εξοικονομήθηκαν από τους καταναλωτές 5 δις. ευρώ χάριν στις ΑΠΕ με τη συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από τα αιολικά πάρκα. Υπογράμμισε δε πως λύθηκε το ερώτημα που υπήρχε πέρσι τέτοια εποχή και κάποιες φωνές που δαιμονοποιούσαν την πράσινη μετάβαση σαν τη βασική αιτία δημιουργίας της κρίσης, ενώ η καθυστέρηση στην ενεργειακή μετάβαση θα είναι αυτή που θα δημιουργήσει και θα επιτείνει νέες κρίσεις στο μέλλον.

Συμπληρώνοντας το αίτημα του κ. Λαδακάκου για τη στήριξη των βιομηχανιών μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο κ. Χάρης Δούκας, καθηγητής ΕΜΠ, γραμματέας ενέργειας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υποστήριξε πως πρέπει να δούμε ποιες βιομηχανίες θέλουμε να στηρίξουμε για να παράγουμε υλικά. Μάλιστα έθεσε το ερώτημα γιατί πρέπει τώρα να μπουν πάρα πολλά υπεράκτια αιολικά που είναι πανάκριβα και να μη μπει τώρα η διαδικασία να φτιάχνει ελληνική βιομηχανία για floating υπεράκτια καθώς αυτή είναι η τεχνολογία που ταιριάζει στις ελληνικές θάλασσες, σε αντίθεση με τα πακτωμένα.

Αναφερόμενος στη πολύ μεγάλη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στην επιδότηση του καταναλωτή ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ, Δρ. Στέλιος Λουμάκης εξήγησε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως μπήκαν καινούργια έργα το 2022 και πιο αποδοτικά που κατεβάζουν τον μέσο όρο αποζημίωσης τους. Έτσι στην συνεισφορά και απευθείας συμμετοχή των ΑΠΕ στην επιδότηση του καταναλωτή στο 9μηνο του 2022 τα αιολικά είχαν σχεδόν 70% και τα φ/β 25,8%. Σημείωσε πως σε σχέση με τις εξελίξεις έχουμε μια ανατροπή καθώς τα CfDs επανέρχονται στο προσκήνιο με ρυθμιζόμενες ταρίφες για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η επαναφορά στα CfDs εγκυμονεί βέβαια όπως είπε τον κίνδυνο να τυφλωθούν οι επενδυτές που θα βλέπουν τη ρυθμιζόμενη ταρίφα και δεν θα βλέπουν τις περικοπές που θα περιλαμβάνει. Από δω και πέρα δεν νοείται ΑΠΕ χωρίς αποθήκευση, αλλιώς θα βρεθούμε το 2030 να έχουμε έργα που θα έχουν τόσο υψηλές περικοπές που θα είναι ζημιογόνα. Θα πρέπει οι διαχειριστές να εκσυγχρονιστούν και αν έχουμε έξυπνη διαχείριση δικτύου, υπογράμμισε ο κ. Λουμάκης.

Τέλος, ο κ. Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών Helleniq Energy ανέδειξε μια άλλη σημαντική πλευρά της ενεργειακής μετάβασης, λέγοντας πως «ζούμε σε έναν κόσμο με ΑΠΕ όπου οι τιμές κοντεύουν να μηδενιστούν και σε λίγα χρόνια το μεσημέρι το κόστος της ενέργειας με την υπερπληθώρα που υπάρχει εκείνη την ώρα όπου συνδυάζονται φ/β, αιολικά θα είναι μηδενικό. Υπάρχει η λύση της αποθήκευσης, αλλά δεν αρκεί, υπάρχει και η λύση της μετατροπής όπως της δημιουργίας πράσινου υδρογόνου».