Μόνο 8 χώρες πρόσθεσαν δυναμικότητα παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας με συνολικά 16 επιπλέον σταθμούς, μέσα στο 2022. Η Κένυα (83 MW), η Ινδονησία (80 MW) και οι ΗΠΑ (72 MW) παρουσίασαν την κύρια ανάπτυξη. Η Νικαράγουα είδε την προσθήκη σε 10,4 MW λίγο πριν από το τέλος του έτους.
Η κυβέρνηση της Κένυας έχει εκδώσει άδειες εξερεύνησης και ανάπτυξης γεωθερμικών πόρων σε δύο δημόσιες εταιρείες ενέργειας και 14 Ανεξάρτητους Παραγωγούς Ενέργειας. Αυτό αποτελεί μέρος των προσπαθειών για αύξηση της εθνικής εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας από τα σημερινά 1000 MW σε 10.000 MW έως το 2037. Οι πέντε σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στην άκρη του εθνικού πάρκου Hell’s Gate παράγουν σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Κένυα.
Πρόσφατα στην Κένυα οργανώθηκε ένα φόρουμ με τη συμμετοχή ιταλικών επιχειρήσεων με σκοπό την διερεύνηση ευκαιριών για την ανάπτυξη γεωθερμικών έργων. Τα βλέμματα της σε σχέση με την αξιοποίηση των γεωθερμικών πόρων έχει στρέψει όμως και η Γερμανία, με τoν καγκελάριο Όλαφ Σολτς επισκεπτόμενος το μεγαλύτερο γεωθερμικό εργοστάσιο της Αφρικής στην Ολκαρία στην Κένυα να δηλώνει πως η γεωθερμική ενέργεια είναι δυνατή σε πολλά περισσότερα μέρη στη Γερμανία από ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι σήμερα. Το δυναμικό θεωρείται επίσης πολύ μεγάλο στη Γερμανία. Επομένως, όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες θα συλλέγονται τώρα «ώστε να αυξηθεί το θάρρος» για την εκμετάλλευση αυτών των πηγών ενέργειας.
Ο Σολτς έκανε λόγο για επαναξιολόγηση της χρήσης της γεωθερμικής ενέργειας στη Γερμανία. «Οι δυνατότητες εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλές. Με τη σύγχρονη τεχνολογία, έχουμε επίσης την ευκαιρία να προσδιορίσουμε καλύτερα εάν η γεώτρηση θα είναι επιτυχής». Η δέσμευση της Γερμανίας σε έργα πράσινης ενέργειας στην Κένυα –ειδικά στον τομέα της γεωθερμικής ενέργειας– έχει μακρά παράδοση. Για περισσότερα από 20 χρόνια, η Γερμανία επενδύει σε τέτοια έργα, για παράδειγμα μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας KfW. Η Κένυα είναι πρωτοπόρος στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ωστόσο, η χώρα παράγει μόνο περίπου 12GW ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η Γερμανία, παράγει σχεδόν 50 φορές περισσότερη.