Από το 2022 με το νόμο 4951 προβλέφθηκε απελευθέρωση του ηλεκτρικού χώρου ισχύος 2GW, με στόχο να στηριχθούν και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Η λογική του υπουργείου ενέργειας ήταν να διανεμηθεί κατά 40% στα νοικοκυριά, κατά 30% σε αγροτικές επιχειρήσεις και κατά 30% σε εμπορικά συστήματα.
Από την προηγούμενη κυβέρνηση προβλέφθηκε η εγκατάσταση περίπου 250.000 συστημάτων φωτοβολταϊκών στις στέγες ισχύος 10KW και στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε το πρόγραμμα επιδότησης το οποίο και εφαρμόστηκε λίγο πριν τις εκλογές. Μπήκε βέβαια ως προϋπόθεση για όλους η απόκτηση και μπαταρίας. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται πως υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον αν κρίνει κάποιος το γεγονός πως έχουν κατατεθεί περισσότερες από 11.000 αιτήσεις.
Όπως αναφέρουν όμως πηγές της αγοράς ο ηλεκτρικός χώρος των 2GW δεν είναι αρκετός για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς και να υποστηρίξει το ενδιαφέρον που υπάρχει και ο λόγος είναι πως έρχονται από το παρελθόν αρκετά ασύνδετα έργα, τα οποία αν και έχουν καταθέσει εγγυητικές για όρους σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ δεν έχουν συνδεθεί στο δίκτυο. Με δεδομένο πως ένα έργο μπορεί να περιμένει μέχρι 15 μήνες για να συνδεθεί στο δίκτυο εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις, σε σχέση με την υλοποίηση της συγκεκριμένης δέσμευσης.
Να σημειωθεί πως οι προθεσμίες εγκατάστασης του συστήματος καθορίζονται στη Σύμβαση Σύνδεσης που έχει συνάψει ο ενδιαφερόμενος με το ΔΕΔΔΗΕ. Σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο του προγράμματος, οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα πρέπει να έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι τις 30.06.2025. Τέλος, στο ερώτημα ποιος είναι ο ρόλος των συστημάτων αποθήκευσης. Όπως αναφέρει ο σύνδεσμος εταιριών φωτοβολταϊκών «η διαχείριση των συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίες) αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της ιδιοκατανάλωσης της παραγόμενης από τον Φ/Β σταθμό ενέργειας. Κατά τη λειτουργία του συστήματος (Φ/Β με μπαταρία) η παραγόμενη από τον Φ/Β σταθμό ενέργεια διοχετεύεται πρωταρχικά στις καταναλώσεις του αιτούμενου. Τυχόν περίσσεια παραγωγής διοχετεύεται κατά προτεραιότητα στο σύστημα αποθήκευσης έως την πλήρωση αυτού και δευτερευόντως, μπορεί η διαθέσιμη ενέργεια του Φ/Β να εγχέεται στο Δίκτυο».