Τέλος για το «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»- Προς παράταση δυο προγράμματα εξοικονόμησης

Τέλος για το «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»- Προς παράταση δυο προγράμματα εξοικονόμησης
Τετάρτη, 15/05/2024 - 07:28

Αυλαία πέφτει σήμερα για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», καθώς είναι η τελευταία ημέρα που η πλατφόρμα θα υποδέχεται αιτήσεις για την επιδότηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Προς παράταση οδεύουν άλλα δύο προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για τις επιχειρήσεις, που και αυτά έχουν καταληκτική ημερομηνία την 15η Μαΐου. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Επιχειρώ» και «Αλλάζω Συσκευή για επιχειρήσεις» προγράμματα που ήδη έχουν παραταθεί δύο φορές το ένα και μία το άλλο λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας των μηχανικών, Ενεργειακών Επιθεωρητών και Ελεγκτών, που εκδίδουν τα -κατά περίπτωση- αποδεικτικά ενεργειακής απόδοσης (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης/Ενεργειακός Έλεγχος).

Ωστόσο η μειωμένη συμμετοχή στο πρόγραμμα, πέρα από τις καθυστερήσεις στην έκδοση των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης εκτιμάται ότι θα οδηγήσει και σε νέα παράταση μέχρι την εξάντληση των προϋπολογισμών.

Το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για τις επιχειρήσεις» είναι συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ. Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά στην επιδότηση δαπάνης Εξοπλισμού, της δαπάνης αγοράς ενός νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (έως 100% του συνολικού προϋπολογισμού), της δαπάνης αγοράς ενός νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης (έως 50% του συνολικού προϋπολογισμού για υποστηρικτικό ηλιοθερμικό σύστημα αύξησης απόδοσης, π.χ. δοχείο αδράνειας – αποθήκευσης θερμότητας και έως 30% για εξοπλισμό ηλιακής θέρμανσης, π.χ. θερμοσίφωνας κλπ), της δαπάνης αγοράς έξυπνών συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου – έως 20% του συνολικού προϋπολογισμού).

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα υπάρχει πρόβλεψη για κάλυψη των δαπανών που θα γίνουν για τις υπηρεσίες. Ειδικότερα, καλύπτονται με όρια το 25% του συνολικού προϋπολογισμού δαπάνες εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης του νέου εξοπλισμού (αντλία θερμότητας, ηλιοθερμικό σύστημα, σύστημα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνος μετρητής κ.λπ.) έκδοσης δύο ΠΕΑ, για την εγκατάσταση υλοποίησης της επένδυσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση με το όριο να είναι έως 400 € ανά ΠΕΑ στο πλαίσιο των δαπανών Υπηρεσιών (στην περίπτωση αυτή δεν γίνονται επιλέξιμες οι υπηρεσίες διενέργειας ενεργειακών ελέγχων).

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Εξοικονομώ- Επιχειρώ συνολικού προϋπολογισμού 176,5 εκατ. ευρώ επιλέξιμες είναι επιχειρήσεις των κλάδων του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού. Για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες δεν ξεπερνούν τις 200 κλίνες.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000 €) για τον κλάδο του Τουρισμού, διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000 €) για τον κλάδο του Εμπορίου και των λοιπών υπηρεσιών. Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας) αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά. Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει έως και το 65%. Εξαρτάται από το είδος αυτών, καθώς και από το μέγεθος της επιχείρησης.