Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως θα είναι έργο της επόμενης κυβέρνησης να ολοκληρώσει το χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ γεννιούνται ερωτήματα σε σχέση με τις κατευθύνσεις του. Η προηγούμενη κυβέρνηση παρά τις αρχικές επιδιώξεις δεν ολοκλήρωσε το χωροταξικό πλαίσιο. Όπως είχαμε αναφέρει στόχος είναι η αναθεώρηση των κανόνων σε σχέση με το τοπίο, ώστε να είναι εφικτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ θα επανεξεταστούν οι όροι εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε μικρά νησιά και ψηλά βουνά. Επίσης, θα ενσωματωθούν κανόνες για το υδρογόνο και για την αποθήκευση ενέργειας. Να σημειωθεί πως η Κομισιόν ζητά την απλοποίηση των διαδικασιών και να οριστούν περιοχές που εκ των προτέρων θα επιτρέπονται ΑΠΕ.
Οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί σε σχέση με την ολοκλήρωση του πλαισίου είναι η αναδιάρθρωση των περιοχών Αιολικής Προτεραιότητας και των περιοχών Αιολικής Καταλληλότητας. Παράλληλα, η αναπροσαρμογή του βασικού μεγέθους των ανεμογεννητριών με βάση τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις. Σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά η εξέταση του ενδεχομένου μείωσης του μέγιστου ποσοστού κάλυψης σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε ποσοστό 3%. Μάλιστα σε γη υψηλής παραγωγικότητας προβλέπεται η εγκατάσταση συστημάτων μέχρι 1MW, ενώ στις τεχνητές λίμνες να επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών σε ποσοστό μέχρι 10%. Σε σχέση με τα υπεράκτια αιολικά θα πρέπει να υπάρχει ταύτιση του χωροταξικού με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.
Υπενθυμίζεται, πως δόθηκε παράταση μέχρι το Μάρτιο του 2024 για την ολοκλήρωση της μελέτης για το νέο χωροταξικό πλαίσιο.