Ξεκίνησαν οι επαφές των τεχνικών κλιμακίων με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Το ενδιαφέρον μονοπώλησε το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων, ενώ υπήρξε ενημέρωση σε σχέση με την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων είχαν ενημερωθεί, ήδη, για την παράταση που δόθηκε από την DG Comp στο διαγωνισμό, μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, έως ότου ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Οι προσφορές των ενδιαφερόμενων θα πρέπει βέβαια να υποβληθούν μέχρι τις 23 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, ενημερώνοντας χθες δημοσιογράφους τόνισε πως μετά την αποχώρηση των 244 από τους 1.017 εργαζόμενους στη Μεγαλόπολη οι δύο μονάδες θα είναι κερδοφόρες. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος σε σχέση με τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, ενώ χαρακτήρισε πρόβλημα το κόστος εφοδιασμού της «Μελίτη Ι» της Φλώρινας, από το ορυχείο της Αχλάδας. Σημείωσε πως δύο σενάρια εξετάζονται, είτε να υπογραφεί νέα σύμβαση με τιμή χαμηλότερη από τη σημερινή, είτε να μην αλλάξει η σύμβαση με τον κίνδυνο αυτή να λήξει και τότε ο νέος ιδιοκτήτης της μονάδας να αποφασίζει πως θα διευθετήσει το ζήτημα της τροφοδοσίας.
Από την άλλη πλευρά, το ενδιαφέρον των κλιμακίων συγκεντρώνει το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και του Target Model. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων από την πλευρά του υπουργείου υπάρχει αισιοδοξία ότι θα προχωρήσουν, με θετικό αποτέλεσμα. Σε πρόσφατη συνέντευξη του, στο Bloomberg o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης σημείωσε πως για τα ΕΛΠΕ «έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με δυνητικούς αγοραστές με στόχο το Δημόσιο να διατηρήσει πλειοψηφικό έλεγχο στη θυγατρική, ΕΛΠΕ Upstream, η οποία κατέχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και παραχώρησης υδρογονανθράκων». Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για τον διαχωρισμό της εταιρείας σε «ΔΕΠΑ Υποδομών» και «ΔΕΠΑ Εμπορίας», με το Δημόσιο να διατηρεί πλειοψηφικό πακέτο στην πρώτη.
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων στο χώρο της ενέργειας είναι ένα ζήτημα, το οποίο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θέλει να κλείσει άμεσα. Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση των θεσμών απέναντι στο συνολικότερο σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας, έτσι όπως αποτυπώθηκε στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα.
του Δημήτρη Αβαρλή