Στην ενεργειακή μετάβαση ο ΔΕΣΦΑ αυτό που θέλει να κάνει είναι να εξελίξει το δίκτυο του και όλοι οι αγωγοί να κατασκευάζονται με προδιαγραφές υδρογόνου ανέφεραν στελέχη του διαχειριστή κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου. Για την επίτευξη των στόχων ζήτησης υδρογόνου για το 2030 σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU, προβλέπονται από την πρωτοβουλία European Hydrogen Backbone (EHB), της οποίας ο ΔΕΣΦΑ είναι ιδρυτικό μέλος, πέντε διάδρομοι αγωγών μεγάλης κλίμακας. Ανάμεσα σε αυτούς ο νέος «αποκλειστικός αγωγός H2» ο οποίος θα αποτελέσει βασικό μέρος του «Διαδρόμου Ε» ο οποίος πέρασε με επιτυχία την τεχνική αξιολόγηση, γεγονός που το καθιστά επιλέξιμο για ένταξη στον προκαταρκτικό κατάλογο των PCI έργων. Ο αγωγός θα ξεκινά από το νότιο τμήμα της Ελλάδας, συνδέοντας τα σημαντικότερα σημεία τροφοδοσίας της Αθήνας και της Κορίνθου, και θα φτάνει στο σημείο διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με τη Βουλγαρία στην περιοχή του Σιδηροκάστρου. Επίσης ένα έργο που σχεδιάζεται συμπληρωματικά στο εθνικό δίκτυο, όμως δεν θα συμπεριληφθεί ως έργο PCI είναι εκείνος που θα ξεκινά από την Κόρινθο και θα συνεχίζει στη βόρεια Ελλάδα ενώνοντας τη διαδρομή Καρπερή- Κομοτηνή. Στόχος στη συνέχεια να ενωθεί με το υπόλοιπο δίκτυο.
Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ σκοπεύει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αλυσίδα διοξειδίου του άνθρακα. Το έργο «Prinos CO2», που υποβλήθηκε από την Energean και τον ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο του 6ου καταλόγου PCI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πέρασε επίσης με επιτυχία την τεχνική αξιολόγηση, γεγονός που το καθιστά επιλέξιμο για συμπερίληψη στον σχετικό προκαταρκτικό κατάλογο. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου €1,4 δισ., εκ των οποίων το τμήμα του ΔΕΣΦΑ αντιστοιχεί περίπου σε €500 εκατ. Στόχος να συλλέγεται σε όγκους σε λιμάνι κοντά στην Ελευσίνα , να υγροποιείται και να μεταφέρεται στη συνέχεια με καράβια σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης του Πρίνου. Σε ό,τι αφορά το βιομεθάνιο, ο διαχειριστής συνεργάζεται με την ergoplanning και την Polyeco για την ανάπτυξη ενός πιλοτικού έργου βιομεθανίου. Έχουν προχωρήσει σε αναλυτικές μελέτες για τα κενά στην αγορά και στη νομοθεσία, ενώ υπέβαλε στις αρχές του μήνα στο υπουργείο Ενέργειας το σχέδιο του για την τροποποίηση της νομοθεσίας. Θα ακολουθήσει η τελική επενδυτική απόφαση για τη δημιουργία μονάδας βιομεθανίου προϋπολογισμού περίπου 20 εκατ ευρώ ενώ εξετάζονται ήδη οι διαθέσιμες περιοχές μετά και την ολοκλήρωση της τεχνοοικονομικής μελέτης.
Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου στέλεχος του ΔΕΣΦΑ σχολίασε τη συζήτηση για το νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, τονίζοντας πως αυτό που ανακοινώθηκε σαν πρώτο σχέδιο δεν λάμβανε υπόψη σε μεγάλο βαθμό το ρόλο των ανανεώσιμων αερίων στο ενεργειακό μείγμα του μέλλοντος. Σημείωσε πως ο διαχειριστής έχει αποστείλει τις απόψεις του στο υπουργείο ενέργειας για το ΕΣΕΚ και χαιρετίζει την αναθεωρημένη πρόβλεψη για τα ανανεώσιμα αέρια.