Ο διαχειριστής διαπιστώνει πως το μεγάλο διάστημα η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ επηρεάζει σημαντικά τον ενεργειακό προγραμματισμό και τη λειτουργία σε πραγματικό χρόνο που εκτελεί καθημερινά με αποτέλεσμα να αποφασίζει τον περιορισμό της έγχυσης των μονάδων ΑΠΕ προκειμένου να διατηρηθεί η ευστάθεια του συστήματος. Ο Διαχειριστής ανέπτυξε μια μεθοδολογία ώστε να παρουσιάζεται περίσσεια ενέργειας στα αποτελέσματα της διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού και να πραγματοποιείται αυτόματος περιορισμός των απαιτήσεων Ισχύος Εξισορρόπησης αν αυτό απαιτείται για την σύγκλιση του αλγορίθμου της ΔΕΠ. Η συγκεκριμένη εισήγηση τέθηκε σε διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ. Σε επιστολή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσου Μανουσάκη προς τον αντιπρόεδρο της ΡΑΑΕΥ κ. Δ. Φούρλαρη επισημαίνεται πως «όταν το φορτίο που πρέπει να καλυφθεί από τις Οντότητες Υπηρεσιών Εξισορρόπησης, δηλαδή το φορτίο που υπολείπεται μετά την αφαίρεση του ισοζυγίου διασυνδέσεων, της παραγωγής από μονάδες ΑΠΕ και των υποχρεωτικών εγχύσεων, είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ο αλγόριθμος της ΔΕΠ ενδέχεται να παρουσιάσει προβλήματα σύγκλισης ή αδυναμία εύρεσης εφικτής λύσης η οποία να ικανοποιεί τις απαιτήσεις εφεδρειών που έχει ορίσει ο ΑΔΜΗΕ».
Στην επιστολή ο κ. Μανουσάκης εξηγεί πως στη διαδικασία ενοποιημένου προγραμματισμού παρατηρούνται επιπτώσεις όσον αφορά στον απαιτούμενο χρόνο επίλυσης και τη σύγκλιση της διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού και στην τήρηση των απαιτήσεων Ισχύος Εξισορρόπησης, ενώ αναφορικά με τη λειτουργία σε πραγματικό χρόνο ο ΑΔΜΗΕ αναγκάζεται να προβεί σε περιορισμό της έγχυσης των μονάδων ΑΠΕ. Με τη νέα μεθοδολογία η περίσσεια ενέργεια θα λαμβάνεται υπόψη ήδη κατά τον ενεργειακό προγραμματισμό και έτσι θα δίνεται εκ των προτέρων πληροφόρηση για τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες ο ΑΔΜΗΕ είναι πιθανό να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες σε πραγματικό χρόνο, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός της έγχυσης των μονάδων ΑΠΕ.
Σε ανάλυση του ο ΑΔΜΗΕ που βασίστηκε στην εξέταση 29 ημερών του Ιανουαρίου, του Μαρτίου και του Απριλίου του έτους 2023, κατά τις οποίες παρουσιάστηκε δυσκολία επίλυσης της διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού (ΔΕΠ) λόγω χαμηλού υπολειπόμενου φορτίου έλαβε υπόψη του δύο σενάρια: Χωρίς την προσθήκη των εικονικών οντοτήτων (σενάριο 1) - Με την προσθήκη των εικονικών οντοτήτων (σενάριο 2).
Στο σενάριο 2 η μέση απονεμημένη καθοδική Ισχύς Εξισορρόπησης ανά Περίοδο Κατανομής για τα τρία προϊόντα είναι σημαντικά χαμηλότερη στις δημοσιευμένες ΔΕΠ, κατά 138%. Επίσης, η συνολική απονεμημένη ποσότητα Ισχύος Εξισορρόπησης στο σενάριο 2, είναι κατά 30% υψηλότερη σε σχέση με τις δημοσιευμένες ΔΕΠ Παρατηρείται ότι η μέση φόρτιση των υδροηλεκτρικών αυξάνεται κατά 28% (66 MW) και των μονάδων ΦΑ ΣΚ κατά 3% (32 MW). Ωστόσο ο προγραμματισμός (ένταξη και απένταξη μονάδων) από τη ΔΕΠ, δεν διαφοροποιείται σημαντικά. Σχετικά με τις λιγνιτικές μονάδες η μέση φόρτιση αυτών μειώνεται κατά 16% (70MW) και ταυτόχρονα παρατηρείται μείωση στις Περιόδους Κατανομής που εντάσσονται στον προγραμματισμό από τη ΔΕΠ.