H Enel S.p.A.έκλεισε την πώληση του 50% των δύο θυγατρικών της που κατέχουν όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αυστραλία. Συγκεκριμένα οι δύο θυγατρικές παραχωρήθηκαν στην INPEX Corporation.
Σύμφωνα με την παραπάνω συμφωνία, η INPEX κατέβαλε συνολικό τίμημα περίπου 142 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμεί με εταιρική αξία 426 εκατ. ευρώ σε 100% βάση. Η συνολική συναλλαγή είχε θετική επίδραση στο EBITDA του Ομίλου Enel ύψους περίπου 95 εκατ. ευρώ.
Η ENEL στην Αυστραλία λειτουργεί τρεις μονάδες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 310 MW με ηλιακή ενέργεια καθώς και ένα αιολικό έργο ισχύος 76 MW και ένα ηλιακό έργο 93 MW που βρίσκεται υπό κατασκευή. Αναπτύσσει επίσης ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο αιολικών, ηλιακών, αποθήκευσης και υβριδικών έργων σε όλη την Αυστραλία, παράλληλα με την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε καινοτόμες λύσεις στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων λιανικής.
Στη Χιλή, η εταιρεία ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Enel Green Power Chile) πριν λίγες ημέρες έλαβε άδεια από τον διαχειριστή του δικτύου για να ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία του αιολικού πάρκου Renaico II ισχύος 144 MW. Σε ένα προηγούμενο βήμα, το αιολικό πάρκο ολοκλήρωσε με επιτυχία όλες τις δοκιμές απόδοσης και ασφάλειας και είναι τώρα έτοιμο να αρχίσει να τροφοδοτεί ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.
Στη Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συναλλαγής της Enel με την Macquarie. Η ENEL έχει ήδη 59 έργα και στο μέλλον να θέλει να εστιάσει σε όλες τις τεχνολογίες.
Στην Ελλάδα διαθέτει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα), ενώ ακόμα έξι φωτοβολταϊκά είναι υπό κατασκευή. Το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ αγγίζει τα 482MW. Από αυτά τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι 19 MW, τα αιολικά είναι 368 MW και τα φωτοβολταϊκά 178MW. Την ίδια ώρα η εταιρία έχει ένα πλάνο για την ολοκλήρωση έργων που είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι μετά τη συμφωνία θα ενισχυθεί το επενδυτικό πλάνο.
Ο Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και Πρόεδρος της SolarPower Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας μιλώντας «8th HAEE Energy Transition Symposium» ανέφερε πως είμαστε αντιμέτωποι με τις συνθήκες έλλειψης ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο. Συνεπώς, για να προσελκύσουμε νέες πράσινες επενδύσεις και να ενισχύσουμε ουσιαστικά το ενεργειακό σύστημα της χώρας, το βασικό όχημα θα πρέπει να είναι η προτεραιοποίηση και η χρηματοοικονομική ενίσχυση των τεχνολογιών αποθήκευσης με ΑΠΕ. Κι αυτό διότι μπορούν να επιτελέσουν τριπλό έργο - να απορροφήσουν ενέργεια από το δίκτυο, να το ενισχύσουν σε τοπικό επίπεδο και να αποτελέσουν αρωγό στη διασύνδεση νέων έργων. Από την άλλη η Κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει και να στηρίξει εταιρείες με ισχυρή επενδυτική δέσμευση και σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα υλοποιήσουν με ταχύτητα έργα που είναι βιώσιμα στο σημερινό ενεργειακό περιβάλλον».