Πολύ σύντομα θα γίνει η πρώτη ελληνική δημοπρασία εγγυήσεων προέλευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ να είναι συνδεδεμένη ήδη εδώ και ένα μήνα με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα ΑΙΒ σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο επικεφαλής του Διαχειριστή Γιάννης Γιαρέντης από το βήμα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, υπεραμύνθηκε της εξυγίανσης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ο οποίος όπως είπε είναι πλεονασματικός παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα.
Ειδικότερα για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ o κ. Γιαρέντης σημείωσε ότι είναι πλεονασματικός ενώ αναφέρθηκε και στον τρίτο μεγάλο λογαριασμό που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ, δηλαδή τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων που εισφέρουν 1,4-1,6 δις ευρώ ετησίως στο ΤΕΜ και σε άλλους στόχους πράσινης μετάβασης. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΔΑΠΕΕΠ την τελευταία διετία έχει διαχειριστεί περίπου 13 δις ευρώ μέσω του ΕΛΑΠΕ, του ΤΕΜ, του Χρηματιστηρίου Ρύπων, αλλά και μέσω της χορήγησης της περίφημης αντιστάθμισης στη βιομηχανία για να αποτραπεί το carbon leakage, δηλαδή η μεταφορά της παραγωγικής δραστηριότητας της σε χώρες εκτός ΕΕ όπου το κόστος των ρύπων είναι πολύ χαμηλότερο.
Μάλιστα στη χθεσινή ομιλία του ο κ. Γιαρέντης έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα της υποστελέχωσης του ΔΑΠΕΕΠ σημειώνοντας ότι διαχειρίστηκε 13 δις ευρώ την τελευταία διετία διαθέτοντας μόλις 22 μόνιμους υπαλλήλους.
Ο ΔΑΠΕΕΠ αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα της ενεργειακής μετάβασης με ουσιαστικό διαχειριστικό ρόλο. Ο ΔΑΠΕΕΠ αλλάζει σελίδα και μετασχηματίζεται σε σύγχρονη εταιρεία είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαρέντης και πρόσθεσε: «Επαναφέραμε την κανονικότητα και την ηρεμία στην αγορά των ΑΠΕ διαμορφώνοντας κλίμα επενδυτικής ασφάλειας που αποδίδει».
Όπως τόνισε ο κ. Γιαρέντης το ΤΕΜ κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης συνέδεσε τις ΑΠΕ με την ενεργειακή κατάσταση της χώρας διαθέτοντας 8,5 δις ευρώ σε επιδοτήσεις. Μάλιστα πολύ μεγάλο μέρος του ποσού αυτού προήλθε από τις μονάδες ΑΠΕ στις οποίες ετέθη πλαφόν εσόδου στα 85 ευρώ/MWh.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τις δημοπρασίες αυτές θα ενισχύουν τον ΕΛΑΠΕ ο οποίος δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να αποζημιώνει τις μονάδες ΑΠΕ και να συμβάλει στην ανάπτυξη τους.
Είναι ενδεικτικό ότι η εγκατεστημένη ισχύς έργων ΑΠΕ έως και τον Ιούνιο2023 στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ήταν 11,28 GW και οι ενεργές συμβάσεις 19.155. Εξάλλου σύμφωνα με το πλέον πρόσφατο δελτίο ΕΛΑΠΕ που εξέδωσε ο ΔΑΠΕΕΠ έως τον Ιούνιο του 2023, ο Ειδικός Λογαριασμός είναι πλεονασματικός με το υπόλοιπο να ανέρχεται στα 18,22 εκατ. ευρώ. Επίσης ο υπολογαριασμός Νέων Έργων (δηλαδή τα έργα που συνδέθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021) παρουσιάζει πλεόνασμα 77,36 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στους Υπολογαριασμούς ΛΓ_1 και ΛΓ_2 παρουσιάζουν με έλλειμμα ύψους 206,53 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως αντισταθμίζεται μέσω των εσόδων από το πράσινο τέλος στην κατανάλωση ντίζελ και τις εκκαθαρίσεις ΕΤΜΕΑΡ.