Θα ακολουθήσει νέος γύρος συζητήσεων σε πολιτικό επίπεδο τον Δεκέμβριο, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί ακόμη ενώ οι τριμερείς συναντήσεις μπορούν να συνεχιστούν έως τις αρχές Φεβρουαρίου προκειμένου το τελικό να εγκριθεί και να δημοσιευτεί πριν τις Ευρωεκλογές στην Εφημερίδα της ΕΕ.
Το σχέδιο μεταρρύθμισης, σε ό,τι αφορά τα PPAs προβλέπει την παροχή κρατικών ή ιδιωτικών εγγυήσεων έναντι του ρίσκου αθέτησης ενός μακροχρόνιου συμβολαίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA). Ωστόσο δεν περιλαμβάνεται ενίσχυση για τη μείωση του κόστους του ρεύματος. Επιπλέον προβλέπει ότι οι μηχανισμοί στήριξης της ευελιξίας που παρέχεται από σταθμούς παραγωγής θα αφορούν μόνο τις τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα δηλαδή ΑΠΕ, πυρηνικά και πιθανώς αποθήκευση και πράσινο υδρογόνο χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται η συγκεκριμένη τεχνολογία.
Ειδικότερα στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα PPAs προβλέπεται η άρση των εμποδίων για τη σύναψη τους και η παροχή κρατικών και άλλων εγγυήσεων που θα πρέπει να δίδονται για να διασφαλίζονται οι αντισυμβαλλόμενοι έναντι του ρίσκου αθέτησης της συμφωνίας.
Σημαντικό στοιχείο για την προώθησή του είναι η δημιουργία ευρωπαϊκής πλατφόρμας για τα PPAs αλλά και η δημιουργία τυποποιημένων συμβολαίων.
Σε διάστημα 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του νέου κανονισμού, δηλαδή όταν τεθεί σε εφαρμογή η Μεταρρύθμιση, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τη δημιουργία της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για τα PPAs.
Η αξιολόγηση θα εξετάσει της αλληλεπίδραση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας με άλλες υφιστάμενες πλατφόρμες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον πιθανό ρόλο της στη συγκέντρωση αγορών.
Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή στην πλατφόρμα θα είναι εθελοντική όπως και η χρήση των PPAs.O Ευρωπαίος Ρυθμιστής, ο ACER, καλείται σε διάστημα 18 μηνών από την έναρξη ισχύος του νέου κανονισμού, να αναπτύξει και να διαχειρίζεται βάση δεδομένων για τα PPAs, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανάλογες βάσεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν και οι εθνικές αρχές των χωρών- μελών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες στην αγορά που συνάπτουν μακροχρόνια διμερή συμβόλαια θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες στον ACER.
Παράλληλα ο ACER θα αξιολογήσει, σε στενό συντονισμό με τους φορείς και άλλα και ενδιαφερόμενα μέρη, την ανάγκη ανάπτυξης τυποποιημένων συμβολαίων PPAs, με στόχο την απλούστευση της διαδικασίας και την αντιστοίχιση του προφίλ κινδύνου διαφορετικού μεγέθους πελατών και παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Το Σχέδιο της Επιτροπής καλεί τα κράτη μέλη να προωθήσουν την υιοθέτηση των PPAs, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των αδικαιολόγητων φραγμών και των δυσανάλογων ή μεροληπτικών διαδικασιών ή τελών.
Καθώς η αγορά και κυρίως η βιομηχανία επιθυμούν μία πιο δυναμική παρέμβαση, η Κομισιόν υπογραμμίζει το δικαίωμα της να εκδίδει συγκεκριμένες οδηγίες για της άρση των εμποδίων.
Σε πρώτη φάση πάντως προβλέπεται ότι ως τον Ιανουάριο του 2026 και στη συνέχεια κάθε δύο χρόνια, η Επιτροπή θα αξιολογεί εάν εξακολουθούν να υφίστανται τα εμπόδια και εάν υπάρχει επαρκής διαφάνεια στις αγορές των ΡΡΑ.
Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα PPAs είναι το ρίσκο που λαμβάνουν οι αντισυμβαλλόμενοι λόγω του μακροχρόνιου χαρακτήρα των συμβάσεων, οι οποίες μπορεί να αφορούν σε συμφωνίες για προμήθεια ρεύματος για 10,15 ακόμα και 20 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνονται «εργαλεία» για τη μείωση των χρηματοοικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με την αθέτηση πληρωμών.
Τέτοια εργαλεία μπορεί να είναι, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά, κρατικά προγράμματα εγγυήσεων σε τιμές αγοράς, ιδιωτικές εγγυήσεις ή διευκολύνσεις στους φορείς που συγκεντρώνουν τη ζήτηση για PPAs.
Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα μέσα για τη μείωση των χρηματοοικονομικών κινδύνων θα είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα, αρκεί οι λήπτες των εγγυήσεων να μην αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να καθορίσουν ποιες κατηγορίες πελατών, δηλαδή των αγοραστών ενέργειας- στοχεύουν οι εγγυήσεις κλπ.