Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη γεωθερμία

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη γεωθερμία
Τετάρτη, 29/11/2023 - 06:19

Μεγάλοι ενεργειακοί «παίκτες» δείχνουν ενδιαφέρον να μπουνε στη μάχη της γεωθερμίας για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων για ηλεκτροπαραγωγή στη Βόρεια Ελλάδα.

Ισχυρό είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον από ενεργειακούς ομίλους εντός και εκτός συνόρων για έρευνες γεωθερμικού δυναμικού. Μεγάλοι ενεργειακοί «παίκτες» δείχνουν ενδιαφέρον να μπουνε στη μάχη της γεωθερμίας για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων για ηλεκτροπαραγωγή στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο σχετικός διαγωνισμός που έχει προκηρύξει το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε τέσσερις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας λήγει αύριο Πέμπτη, μετά από μια παράταση σχεδόν δύο μηνών, που αποφασίστηκε ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών.

Αρχικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί αποό τουλάχιστον έξι εταιρείες εκ των οποίων οι τέσσερις είναι μεγάλοι εγχώριοι ενεργειακοί όμιλοι και οι δύο εταιρείες από το εξωτερικό.

Έτσι εταιρείες, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Helleniq Energy, η Motor Oil, η Εnergean, αλλά και δυο εκτός συνόρων με τη μια να προέρχεται από την Αγγλία έχουν λάβει τους φακέλους με το πληροφοριακό υλικό χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Οι περιοχές που έχουν προκηρυχθεί είναι το Κεντρικό – Νότιο Τμήμα της Λεκάνης του Στρυμόνα, ο Ακροπόταμος στην Καβάλα, το Δυτικό Τμήμα της Λεκάνης του Δέλτα του Νέστου και η Λεκάνη του Δέλτα του Έβρου

Ο διαγωνισμός είναι πλειοδοτικός, διενεργείται από το ΥΠΕΝ με βάση το νέο Κανονισμό Γεωθερμικών Εργασιών, που δημοσιεύτηκε το 2021 και η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (πρώην ΙΓΜΕ) που οριοθέτησε τις τέσσερις προς εκμίσθωση περιοχές δημιούργησε data room, από όπου οι ενδιαφερόμενες εταιρίες πήρα τον πληροφοριακό φάκελο, με όλα τα γεωλογικά και γεωθερμικά στοιχεία κάθε περιοχής.

Οι υποψήφιοι επενδυτές εφόσον τους ανατεθεί το ερευνητικό έργο θα κληθούν να πραγματοποιήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό του κατάλληλου γεωθερμικού δυναμικού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι στο ΕΣΕΚ έχει προβλεφθεί η συμμετοχή της γεωθερμίας στο παραγωγικό δυναμικό ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με 100 MW ισχύ, έως το 2030, ενώ σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη θα ήταν μεγάλη επιτυχία να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για την γεωθερμία στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί μια ανανεώσιμη αλλά και σταθερή πηγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσε σε πρώτη φάση έως το 2026 να δώσει 60 MW ηλεκτρικής ενέργειας.

Με το διαγωνισμό αυτό γίνεται μια προσπάθεια να ξεκινήσει και πάλι τη γεωθερμία μέσης και υψηλής ενθαλπίας (πάνω από 90°C) σε περιοχές όπου οι κάτοικοι θεωρούνται πιο εξοικειωμένοι με τις χρήσεις και την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Για τις ίδιες περιοχές είχε γίνει διαγωνισμός και το 2011, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος.
Έχει προηγηθεί, επίσης, η εκμίσθωση και ανάθεση στη ΔΕH Ανανεώσιμες του δικαιώματος εκμετάλλευσης σε περιοχές ήδη ερευνημένες όπως η Μήλος, η Νίσυρος, η Λέσβος, και τα Μέθανα.

Μάλιστα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτή την περίοδο πραγματοποιεί ερευνητικές εργασίες στην περιοχή της Πέτρας Λέσβου με στόχο να εντοπιστεί κάποιο γεωθερμικό κοίτασμα που θα επιτρέπει την εγκατάσταση μιας μικρής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.

Η ισχύς της νέας μονάδας θα είναι συνάρτηση της θερμοκρασίας του νερού που θα εντοπιστούν και των παροχών των γεωτρήσεων που θα γίνουν, κάτι που δεν μπορεί να προσδιοριστεί πριν ολοκληρωθούν οι δοκιμές παραγωγής. Εκτιμάται ότι σε άλλες περιοχές όπως τα Μέθανα, η Νίσυρος ή Μήλος, η στάση των τοπικών κοινωνιών θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα.