Ο αριθμός των συνδέσεων σύνδεσης για το 2023 σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ ανήλθαν σε 111, (4.600MW), εκ των οποίων τα 3.700MW αφορούν φωτοβολταϊκά, 820MW αιολικά πάρκα και 105MW ΣΗΘΥΑ. Το 2022 είχαν υπογραφεί 95 συμβάσεις σύνδεσης χρηστών, συμβασιοποιημένων 2.500MW σταθμών από ΑΠΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατασκεύασε 17 GW νέας αιολικής ενέργειας το 2023, με την WindEurope πάντως σε σχόλιο στο LinkedIn να αναφέρει πως αυτό δεν είναι αρκετό για να πετύχει τους στόχους της για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030. Η ΕΕ θα πρέπει να κατασκευάζει 30 GW νέας αιολικής ενέργειας ετησίως από τώρα έως το 2030.
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και χερσαίων αιολικών έως το 2028 αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία και τη Βραζιλία, σε σύγκριση με την τελευταία πενταετία εκτιμά ο διεθνής οργανισμός ενέργειας.
Σύμφωνα, με έκθεσή του η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να επιτευχθούν οι στόχοι των κυβερνήσεων στη διάσκεψη COP28 για την κλιματική αλλαγή τον περασμένο μήνα για τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας των ΑΠΕ έως το 2030.
Η μεγαλύτερη ανάπτυξη σημειώθηκε στην Κίνα
Κατά 50% αυξήθηκε η χωρητικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα ενεργειακά συστήματα σε όλο τον κόσμο το 2023, φθάνοντας σχεδόν τα 510 GW, με τα ηλακά φωτοβολταϊκά να αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα των προσθηκών παγκοσμίως, σύμφωνα με το Renewables 2023, την τελευταία έκδοση του IEA για τον κλάδο. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη σημειώθηκε στην Κίνα, η οποία παρήγγειλε τόσα φωτοβολταϊκά το 2023 όσο ολόκληρος ο κόσμος το 2022, ενώ οι προσθήκες αιολικής ενέργειας στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 66%.
Όπως αναφέρει ο διεθνής οργανισμός ενέργειας «οι τιμές των ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ το 2023 μειώθηκαν σχεδόν κατά 50%, ενώ οι μειώσεις του κόστους και η γρήγορη ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα προβλέπεται να φτάσει τα 1.100 GW έως το τέλος του 2024, υπερβαίνοντας σημαντικά τη ζήτηση. Αντίθετα, η αιολική βιομηχανία αντιμετωπίζει ένα πιο δύσκολο περιβάλλον λόγω ενός συνδυασμού συνεχιζόμενης διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας, υψηλότερου κόστους και μεγάλων χρονοδιαγραμμάτων αδειοδότησης».
Επίσης η έκθεση δείχνει ότι η παγκόσμια ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί στα 7.300 GW κατά την περίοδο 2023-2028. Τα ηλιακά και τα αιολικά αντιπροσωπεύουν το 95% της επέκτασης, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να ξεπερνούν τον άνθρακα και να γίνονται η μεγαλύτερη πηγή παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τις αρχές του 2025. Το 2023, ο ρόλος των βιοκαυσίμων ήρθε επίσης στο προσκήνιο, με τον ΙΕΑ να εκτιμά πως οι αναδυόμενες οικονομίες, με επικεφαλής τη Βραζιλία και την Ινδία, αναμένεται να οδηγήσουν το 70% της παγκόσμιας ζήτησης τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς τα βιοκαύσιμα αρχίζουν να δείχνουν τις πραγματικές τους δυνατότητες σε τομείς που δύσκολα υποχωρούν, όπως τα αεροπορικά ταξίδια.