Νέες ενεργειακές επενδύσεις στην Κύπρο

Νέες ενεργειακές επενδύσεις στην Κύπρο
Τρίτη, 23/04/2019 - 14:09

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας και το Κυπριακό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο βράβευσαν στη Λευκωσία τις κυπριακές εταιρείες που σημείωσαν τις μεγαλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις κατά το έτος 2017.

Οι εταιρείες οι οποίες βραβεύτηκαν ήταν οι παρακάτω: Mitas Generators Ltd (ηλεκτρογεννήτριες), η En- gino-Net Ltd (εκπαιδευτικά παιχνίδια), η Roha Premium

Potato Ltd (αγροτικά προϊόντα), το ταξιδιωτικό πρακτορείο Drakos Travel Ltd, η δικηγορική Michael Kyprianou & Co LLC και, τέλος, η αλυσίδα ξενοδοχείων Muskita Hotels Ltd.

Η Muskita Hotels Ltd κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο εργοτάξιο της Cyfield στο Βασιλικό ο ΠτΚΔ κ. Ν. Αναστασιάδης έθεσε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου το θεμέλιο λίθο της νέας ιδιωτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρίας Power Energy Cyprus (PEC) του ομίλου Cyfield Construction ltd.

Η νέα μονάδα αποτελεί τον πρώτο ιδιωτικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, θα διαθέτει αεριοστρόβιλους συνδυασμένου κύκλου ισχύος 250MW, θα περιλαμβάνει μονάδα αφαλάτωσης και απιονισμού και θα καλύπτει το ένα τρίτο των αναγκών της χώρας μέχρι το 2025, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις.

Το επιχειρηματικό σχέδιο εκπονήθηκε από την PWC. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια Ευρώ και θα χρηματοδο- τηθεί από κοινοπρακτικό δάνειο με επικεφαλής επενδυτή την Τράπεζα Κύπρου. Κατά την κατασκευή του σταθμού, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021, θα απασχοληθούν περί τα 500 άτομα.

Η νέα μονάδα υπολογίζεται ότι θα καλύπτει το 1/3 των αναγκών της χώρας μέχρι το 2025.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΤΕΠ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Η νέα συμφωνία χρηματοδότησης θα ανέρχεται σε μέγιστο ύψος 150 εκ. Ευρώ.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χ. Γεωργιά- δης και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επεν- δύσεων (ΕΤΕπ), κ. W. Hoyer, επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για την σύναψη συμφωνίας χρηματοδότησης της κατασκευής υποδομών φυσικού αερίου στην Κύπρο, μέγισ- του ύψους 150 εκ. Ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΤΕπ, η χρηματοδότηση που έλαβε η Κύπρος για το 2018 αντισ- τοιχεί σε ποσοστό 1% του κυπριακού ΑΕΠ, το οποίο την κατατάσσει στην πρώτη θέση στην ΕΕ ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΤΕπ.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΥ LNG ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

Μέχρι το Μάιο στην προθεσ- μία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό ανέγερσης εγκαταστάσεων εισαγωγής, αποθήκευσης και επαναεριο- ποίησης LNG, που είχε προ-

κηρυχτεί τον Οκτώβριο του 2018 από την Εταιρεία Υπο- δομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) με προϋπολογισμό 500 εκ. Ευρώ και προθεσμία υποβολής προσφορών τις

29.03.2019, εν αναμονή νέων υποψήφιων αναδόχων, οι οποίοι μάλιστα είναι πολύ σημαντικές εταιρείες του κλάδου.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΈΚΘΕΣΗ SAVENERGY 2019 ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), διοργάνωσαν στην Λευκωσία την 15η έκθεση εξοικονόμησης ενέργειας Savenergy 2019, καθώς και τις παράλληλες εκθέσεις τεχνολογιών νερού και περιβάλλοντος «ENVIROTEC 2019», δόμησης και ανακαίνισης «CONSTRUCTIONS 2019» και συστημάτων ασφαλείας «ELECTRO.NET 2019».

Από τις 81 εταιρείες που συμμετείχαν στην έκθεση, οι 23 ήταν ελληνικών συμφερόντων, με δραστηριοποίηση σε τομείς όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια, η ξηρά δόμηση, τα δομικά πλέγμα- τα, οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες. Επίσης, στην έκθεση εκπροσωπήθηκαν το Επιμελητήριο Κοζάνης και το Κέντρο Δομικών Ερευνών & Προτύπων της ΔΕΗ ΑΕ.