Ως στρατηγικής σημασίας χαρακτηρίζεται το Μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη χθες από την κα Barbara Morgante, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Enaon και τον κ. Αλέξανδρο Υφαντή, πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου. Το μνημόνιο είναι διάρκειας δύο ετών και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη προτάσεων που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για τη σύνδεση των μονάδων με τα δίκτυα, έως την προώθηση της συλλογής βιώσιμης βιομάζας και την αξιοποίηση του υποπροϊόντος ως λίπασμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο των διεργασιών θα βρεθεί το ζήτημα του κόστους για τη μεταφορά του βιομεθανίου. Αυτή τη στιγμή τα μέλη του συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη μετατροπή των μονάδων τους σε μονάδες βιοαερίου.
Ειδικότερα, μετά την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών, έχουν κατασκευαστεί περίπου 800 χιλιόμετρα νέων αγωγών, επεκτείνοντας το δίκτυο σε περιοχές που προηγουμένως δεν είχαν πρόσβαση στο φυσικό αέριο και επιτρέποντας την τροφοδότηση 25 νέων πόλεων. Μόνο το 2023, κατασκευάστηκαν 600 χιλιόμετρα "εγγενώς ψηφιακών δικτύων (αύξηση κατά 25,5% σε σύγκριση με το 2022 και αύξηση κατά 78% σε σύγκριση με το 2021), με περισσότερες από 23.000 νέες συνδέσεις καταναλωτών από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα. Έμφαση δόθηκε, επίσης, στην αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υποδομών και των διεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης περισσότερων από 32.000 έξυπνων μετρητών.
Από το 2025, θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα η εγκατάσταση του Nimbus, της τελευταίας γενιάς H2 ready έξυπνου μετρητή, με πολυάριθμες λειτουργίες, που αναπτύχθηκε εσωτερικά από τον Όμιλο Italgas. Τα έργα υποδομής που υλοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες είχαν, μεταξύ άλλων, ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη σε περιοχές της χώρας με σημαντικές τουριστικές δραστηριότητες, την ενεργοποίηση του νέου δικτύου στην πόλη της Καβάλας, τη μετάβαση των δικτύων στη Θεσσαλία και την Αττική από τα πετρελαιοειδή στο φυσικό αέριο και την εγκατάσταση των πρώτων κρυογενικών μονάδων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Φλώρινα και την Καστοριά, οι οποίες υλοποιήθηκαν σύμφωνα με την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε στην Ιταλία για την τροφοδότηση της Σαρδηνίας.