Δηλαδή:
- Μεθανοποίηση εδαφών που δεν έχει ακόμη φτάσει η υπηρεσία διανομής φυσικού αερίου και συμβολή στη σταδιακή εξάλειψη πιο ρυπογόνων καυσίμων όπως ο λιγνίτης και ο άνθρακας·
- ψηφιακός μετασχηματισμός του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης των παραδοσιακών έξυπνων μετρητών με τεχνολογία «H2 ready».
- ανάπτυξη ανανεώσιμων αερίων, βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου πρώτα και κύρια, για να ενισχυθεί η συμβολή στην απελευθέρωση της κατανάλωσης από άνθρακα.
- επαναχρησιμοποίηση του υπάρχοντος δικτύου για να καταστήσει την ενεργειακή υποδομή πιο ευέλικτη, έτοιμη για ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.
Το Σχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα αναπτύσσεται σε μια περίοδο 7 ετών, σύμφωνα με την αναπτυξιακή τροχιά του Ομίλου.
« Το Σχέδιο αυτό θέτει στη διάθεση της Ελλάδας ένα δισεκατομμύριο ευρώ – σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas, Paolo Gallo – και σηματοδοτεί την αναπτυξιακή πορεία των ενεργειακών υποδομών της χώρας. Ένα μονοπάτι που διέρχεται από την ικανότητα να συνεχίσει να βελτιώνει την τοπική τεχνογνωσία, χρησιμοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε στην Ιταλία για να μειώσει τους χρόνους εφαρμογής τεχνολογιών αιχμής και την ανάπτυξη του δικτύου. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δικτύου, η εισαγωγή της πλατφόρμας DANA για την πλήρη αυτοματοποίησή του και η εγκατάσταση του Nimbus, του έξυπνου μετρητή «H2 ready» θα επιτρέψουν την ταχεία ενεργοποίηση της επανάστασης του πράσινου αερίου. Η συμβολή της Enaon στην ανάπτυξη της χώρας είναι συγκεκριμένη και ορατή: προωθώντας ενεργά μια οικολογική μετάβαση που, χωρίς ιδεολογίες, εγγυάται ασφάλεια, βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα κόστους για οικογένειες και επιχειρήσεις».
Αναλυτικά, το Σχέδιο διαθέτει 650 εκατ. ευρώ για την κατασκευή πάνω από 3.000 χιλιομέτρων νέου δικτύου, με στόχο να φέρει την υπηρεσία σε περιοχές που δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί. Αυτή η ανάπτυξη θα επιτρέψει την τροφοδοσία άλλων 18 πόλεων με νέα πηγή ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Καστοριάς, της Φλώρινας, των Γρεβενών, της Ορεστιάδας) και θα διευρύνει την πελατειακή βάση που εξυπηρετεί η Enaon από τους σημερινούς 615.000 σε 920.000 το 2030.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του δικτύου, προβλέπεται και η εφαρμογή του συστήματος διανομής που βασίζεται σε κρυογονικά κοιτάσματα LNG, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για απομακρυσμένες περιοχές που δεν προσεγγίζονται από μεγάλες ραχοκοκαλιές μεταφοράς μεθανίου, επιτρέποντας έτσι την υπέρβαση της ενεργειακής απομόνωσης. Στο πρώτο μέρος του Σχεδίου θα κατασκευαστούν 9 αποθήκες LNG.
Το 2025, το 100% των περιουσιακών στοιχείων θα ψηφιοποιηθεί και το 2026 θα ενσωματωθεί το ιδιόκτητο λογισμικό DANA ( Digital Advanced Network Automation ) για την αυτοματοποιημένη διαχείριση και τον απομακρυσμένο έλεγχο δικτύων και συστημάτων. Η τεχνολογία DANA, που εφαρμόστηκε επιτυχώς στο ιταλικό δίκτυο, θα επεκταθεί στο Enaon λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές της, αποδεικνύοντας την ευελιξία μιας τεχνολογίας μοναδικής στον κόσμο, ικανής να συνδυάζει αρχές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, ώστε να εγγυάται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. ασφάλεια και βιωσιμότητα.
Η διαδρομή ψηφιακού μετασχηματισμού περιλαμβάνει επίσης την αντικατάσταση των σημερινών παραδοσιακών μετρητών με το Nimbus, τον έξυπνο μετρητή «H2 ready», ο οποίος εγγυάται την καλύτερη απόδοση όσον αφορά την απομακρυσμένη διαχείριση και την απομακρυσμένη ανάγνωση, ικανό να διαχειρίζεται μείγματα φυσικού και ανανεώσιμου αερίου. Η εγκατάσταση του Nimbus θα ξεκινήσει ήδη από το 2025 και θα επηρεάσει περίπου 570.000 μέτρα. Επιπλέον, η χρήση του Picarro για τη σχεδιαζόμενη έρευνα για διαρροές αερίου έχει ήδη παγιωθεί στην Ελλάδα. Η πιο προηγμένη τεχνολογία παγκοσμίως στην προληπτική παρακολούθηση δικτύου θα επιτρέψει την επιθεώρηση του 200% του δικτύου από το 2025, αφού έχει φτάσει το 150% ήδη το 2024.
ση για την ανάπτυξη της Η δέσμευση για την ανάπτυξη παραγωγής αερίου από ανανεώσιμες πηγές είναι σημαντική. Ένα έξυπνο, ψηφιακό και ευέλικτο δίκτυο είναι η βασική προϋπόθεση για τη διανομή βιομεθανίου και υδρογόνου, ακόμη και σε ανάμειξη με φυσικό αέριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, εκτός από την εργασία για την ψηφιακή ανάπτυξη της υποδομής, η Enaon ασχολείται με τον έλεγχο των κύριων μονάδων βιοαερίου της χώρας για την προώθηση της αναβάθμισής τους σε βιομεθάνιο και για τη σύνδεση με το δίκτυο διανομής. Στο μέτωπο του υδρογόνου, ωστόσο, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη αξιολόγηση σε ολόκληρο το δίκτυο διανομής για να αξιολογηθεί η συμβατότητά του και να αναπτυχθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την περαιτέρω εξέλιξη της υποδομής.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη συνεχή ενίσχυση και ενσωμάτωση των ανθρώπων του Ομίλου, με στόχο την ανάπτυξη μιας ολοένα και περισσότερο κοινής εταιρικής κουλτούρας βασισμένης στις κοινές αξίες της διαφορετικότητας, των ίσων ευκαιριών και της ένταξης. Για να ανταποκριθεί στις πολλές προκλήσεις, να καθοδηγήσει και να κάνει την αλλαγή αποτελεσματική, ο Όμιλος συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτικές που στοχεύουν στην προσέλκυση των καλύτερων ταλέντων και τη διαρκή εισαγωγή νέων δεξιοτήτων, χάρη επίσης στην εστίαση στην εκπαίδευση του προσωπικού.