«Τρέχει» η ηλεκτρική σύνδεση Αττικής-Κρήτης

«Τρέχει» η ηλεκτρική σύνδεση Αττικής-Κρήτης
Τρίτη, 28/05/2019 - 14:02

Την έναρξη υλοποίησης της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, η κατασκευή της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022 καλύπτοντας πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, με πολλαπλά κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, σηματοδοτεί η προκήρυξη των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών.

Ειδικότερα, η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ "Αριάδνη Interconnection", που είναι επιφορτισμένη με την υλοποίηση του έργου, ανακοίνωσε την προκήρυξη των διαγωνισμών για την ηλεκτρική διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος Κρήτης-Αττικής (High Voltage Direct Current -HVDC), συνολικού προϋπολογισμού 915 εκατ ευρώ.

Η διακήρυξη για τα καλωδιακά τμήματα (προϋπολογισμού 600 εκατ) αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων (ανατολικό και δυτικό κύκλωμα 2x500 MW), των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων και των οπτικών ινών. Η αρχιτεκτονική του διαγωνισμού ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται για τέτοιου είδους έργα διεθνώς, με στόχο την προώθηση του ανταγωνισμού και την επίτευξη των καλύτερων οικονομικών και τεχνικών όρων για το κάθε τμήμα. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών λήγει στις 8 Ιουλίου.

Η διακήρυξη για τους σταθμούς μετατροπής Εναλλασσομενου/Συνεχούς Ρεύματος (προϋπολογισμού 315 εκατ) περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού GIS. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών λήγει στις 22 Ιουλίου.