Όπως ήταν αναμενόμενο ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα μετατέθηκε επισήμως για τις 15 Ιουλίου, αλλά είναι βέβαιο ότι βρίσκεται ήδη στις καλένδες. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση, θα καταστρώσει το δικό της σχέδιο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, αλλά και για το σύνολο του ενεργειακού τομέα ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης λόγω της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρείται από όλους αιχμή του δόρατος για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και για την προσέλκυση επενδύσεων.
Το τρίτο μνημόνιο περιείχε πάμπολλα μέτρα που στόχευαν στην προετοιμασία της ελληνικής αγοράς ενέργειας για τη μετάβαση στη νέα εποχή του ενεργειακού τομέα, όμως ο σχεδιασμός ήταν αποσπασματικός και χωρίς να μετρηθούν οι επιπτώσεις κυρίως σε βάρος ΔΕΗ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε, χωρίς να προβάλει ένα δικό της σχέδιο και χωρίς να αναζητεί αντίβαρα που θα έδιναν τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να μεταβεί και εκείνη στη νέα ενεργειακή εποχή μικρότερη, αλλά ισχυρή.
Έτσι η νέα κυβέρνηση θα παραλάβει μια ΔΕΗ αποδυναμωμένη, με ζημίες και χωρίς σχέδιο για την επόμενη ημέρα, ενώ από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνει θα είναι να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες κατ΄αρχήν την οριστική ματαίωση του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες και εν συνεχεία ένα σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ που θα επιτρέπει παράλληλα την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Μέχρι στιγμής τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ασχολούνται με τον τομέα της ενέργειας δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για το ποιο θα είναι το σχέδιο αυτό.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας πρόσφατα στη Δυτική Μακεδονία μίλησε για την ανάγκη να σωθεί η ΔΕΗ, για την διεκδίκηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετάβασης της περιοχής στη μεταλιγνιτική περίοδο, ενώ έδωσε ένα στίγμα των προθέσεων αναφερόμενος στην αξιοποίηση των εξαντλημένων λιγνιτικών πεδίων για την εγκατάσταση φωτοβολταικών πάρκων.
Όμως αυτά δεν φαίνεται ότι είναι αρκετά και δεν απαντούν στην ουσιά του προβλήματος.
Η ΔΕΗ, σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει έως το 2020 να έχει μειώσει το μερίδιο της σε όλες τις δραστηριότητες κατά το ήμισυ. Παράλληλα όμως θα πρέπει να επιβιώσει καθώς η κατάρρευση της θα παρέσυρε όχι μόνο το σύνολο της ενεργειακής αγοράς αλλά και την οικονομία της χώρας.
Δεν αποκλείεται η νέα κυβέρνηση θα θελήσει να αναβιώσει το παλαιό σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της Μικρής ΔΕΗ όμως κάτι τέτοιο σήμερα φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο αφού η ΔΕΗ του 2013 δεν έχει καμία σχέση με τη ΔΕΗ του 2019 τόσο από πλευράς περιουσιακών στοιχείων και χρηματιστηριακής αξίας όσο και κυρίως από πλευράς οικονομικής κατάστασης. Σήμερα το μισό του πελατολογίου της ΔΕΗ είναι προβληματικό και κανένας ιδιώτης δεν πρόκειται να φορτωθεί ένα ζημιογόνο χαρτοφυλάκιο.
Όπως όλα δείχνουν, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί ένα σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ που θα προχωρήσει παράλληλα με το σχεδιασμό για το άνοιγμα της αγοράς. Άλλωστε για την ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ έχει μιλήσει και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.
Στις καλένδες η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα
Τρίτη, 28/05/2019 - 13:59