«Καύσιμο» στα κέρδη του ομίλου Metro οι πράσινες επενδύσεις

«Καύσιμο» στα κέρδη του ομίλου Metro οι πράσινες επενδύσεις
Παρασκευή, 31/05/2024 - 06:18

Επενδυτικό πλάνο 64 εκατ. ευρώ τρέχει φέτος ο όμιλος Metro με τις συνολικές επενδύσεις για την τετραετία 2023-2026 να ανέρχονται σε 280 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων δεσμεύεται στην ανάπτυξη του δικτύου τόσο της αλυσίδας My Market όσο και του Metro Cash & Carry.

Ο όμιλος με τις επενδύσεις στοχεύει σε επίτευξη πωλήσεων 1,65 δισεκ. ευρώ το 2024 από 1,59 δισεκ. ευρώ που έφτασαν πέρυσι και περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας EBITDA, η οποία το 2023 ανήλθε σε 77,5 εκατ. ευρώ (21,3 εκατ. ευρώ το 2022) και των κερδών προ φόρων που διαμορφώθηκαν στα 31 εκατ. ευρώ (28,3 εκατ. ευρώ το 2022).

«Οι λόγοι της κερδοφορίας και της πορείας ανάπτυξης βρίσκονται πίσω από το επενδυτικό πρόγραμμα που κάνουμε» επεσήμανε χθες κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής εκδήλωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Metro, Αριστοτέλης Παντελιάδης, εστιάζοντας σε τέσσερα σημεία:

1. Οι μεγάλες και πολλές επενδύσεις οι οποίες αποδίδουν

2. Το μεγάλο ποσοστό των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων και καταστημάτων σε σχέση με τους μισθωμένους

3. Οι μεγάλες επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας

4. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας

Σημείωσε ότι οι επενδύσεις τόσο στους ιδιόκτητους χώρους όσο και στα θέματα της εξοικονόμησης ενέργειας έγιναν νωρίς συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης αλλά και στην αντιμετώπιση των υψηλών μισθωμάτων δίνοντας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στον όμιλο.

Ο όμιλος στοχεύοντας στην ενεργειακή ουδετερότητα των εγκαταστάσεων και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο στον κλάδο, πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών. Οι επενδύσεις της εταιρείας στην αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και είναι ήδη υπό κατασκευή ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στη Σπαθόλακα Αχαΐας, ισχύος 5,2MW. Παράλληλα, έχει συναφθεί συμβόλαιο προμήθειας ενέργειας (PPA) με ένα αιολικό πάρκο στο Δίστομο Βοιωτίας, ισχύος 13,2MW. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα αντίστοιχα συμβόλαια στην Ελλάδα και είναι δεκαετούς διάρκειας.

Ειδικά για τα θέματα ενέργειας, όπου πέρα από τον όμιλο Metro, η οικογένεια Παντελιάδη δραστηριοποιείται δυναμικά και με άλλη εταιρεία (Metro Energy), είπε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα αυτό έχει ξεκινήσει από το 2015 και με έτος εκκίνησης το 2017 στην πενταετία έχει επιτευχθεί 38% εξοικονόμηση ή 192.000 μεγαβατώρες. Μεταφρασμένο σε κόστος μόνο το 2023 η εξοικονόμηση ήταν στα 7,4 εκατ. ευρώ. Ένα μέρος αυτής της εξοικονόμησης οφείλεται στα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί αλλά το μεγαλύτερο μέρος της οφείλεται στη μείωση της κατανάλωσης χάρη στις επενδύσεις που έχουν γίνει για αντικατάσταση εξοπλισμού.
Σε περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας θα οδηγήσει και η ολοκλήρωση του φωτοβολταϊκού πάρκου της Metro Energy στο τέλος του χρόνου με την τροφοδοσία πράσινης και φθηνής ηλιακής ενέργειας στον όμιλο να υπολογίζεται από το 2025. Χρονιά κατά την οποία θα ολοκληρωθεί και το αιολικό πάρκο με το οποίο έχει συνάψει PPA, το πρώτο μάλιστα στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων και από το 2026 ο όμιλος Metro θα παίρνει και από αυτό ενέργεια. Μαζί με την πλήρη λειτουργία των 90 φωτοβολταϊκών στις στέγες οι δύο αυτές κινήσεις θα καλύψουν το 67% της κατανάλωσης ενέργειας της Metro.

Σε ό,τι αφορά την ακίνητη ιδιοκτησία σημείωσε ότι το 96% των κέντρων διανομής είναι ιδιόκτητο όπως και το 58,3% των καταστημάτων και το 100% της έδρας. «Σε μια περίοδο που τα ενοίκια έχουν πάρει την ανηφόρα και δεν λένε να αποκλιμακωθούν αυτό μας δίνει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα» τόνισε χαρακτηριστικά.