Ο οδηγός, που αναπτύχθηκε από την WSP, επεξεργάζεται 12 βασικές αρχές για τη βιοποικιλότητα και την προστασία του περιβάλλοντος και περιέχει πραγματικές περιπτωσιολογικές μελέτες καθώς και συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι προγραμματιστές κατά την εγκατάσταση, τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και τον παροπλισμό έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή δικτύου.
Η βιοποικιλότητα μειώνεται με ανησυχητικό ρυθμό με ένα εκατομμύριο είδη να κινδυνεύουν να εξαφανιστούν παγκοσμίως.
Στην Ευρώπη, το 80% των φυσικών οικοτόπων υποβαθμίζονται, ενώ η κλιματική αλλαγή γίνεται γρήγορα ο κύριος παράγοντας απώλειας βιοποικιλότητας.
Αυτές οι δίδυμες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με ολοκληρωμένο τρόπο, σύμφωνα με την Eurelectric, ιδίως κατά την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δικτύου και αποθήκευσης.
Το WWF επιβεβαιώνει ότι η απαλλαγή από τις πηγές άνθρακα μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για τη βιοποικιλότητα κατά 75% και να αναστρέψει το 50% της απώλειας γης που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.
Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας έχει δεσμευτεί να κάνει ακόμη περισσότερα με την κλιμάκωση του σχεδιασμού χωρίς αποκλεισμούς της φύσης και των καλών λειτουργικών πρακτικών σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δικτύου.
Το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι «υιοθετώντας την ιεραρχία του μετριασμού ως τη θεμελιώδη αρχή της ολοκλήρωσης της βιοποικιλότητας».
«Η υιοθέτηση οικολογικών μέτρων που μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη της ενεργειακής υποδομής για την επίτευξη των κλιματικών στόχων μας είναι μια win-win για τον πλανήτη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Eurelectric, Kristian Ruby.
Οι προγραμματιστές μπορούν να βελτιώσουν τη φήμη τους και να αποκτήσουν κοινωνική αποδοχή για τις εγκαταστάσεις τους, αποφεύγοντας έτσι τις καθυστερήσεις που οφείλονται σε ανησυχίες του κοινού.
Αυτά τα έργα προσθέτουν επίσης ευρύτερα περιβαλλοντικά οφέλη στις τοπικές κοινότητες και ενισχύουν την ανθεκτικότητα στο κλίμα.
Αρκετές προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται, με το 84% των προγραμματιστών που συμμετείχαν στην έρευνα να αναφέρουν ότι η ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας είναι δαπανηρή και κυμαίνεται από 25.000 έως 280 εκατ. ευρώ ανά έργο.
Τα επιστημονικά δεδομένα είναι επίσης περιορισμένα και δεν υπάρχει κοινή καθοδήγηση ούτε συμφωνημένη μέτρηση για τη μέτρηση της προστασίας της φύσης.
Η Eurelectric καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εφαρμόσουν γρήγορα τη δέσμη μέτρων για το κλίμα του 2030 και να υιοθετήσουν τον εκκρεμή Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης.
Παράλληλα, η ΕΕ θα πρέπει να «ανταμείψει τα έργα που προσέχουν τη βιοποικιλότητα» αυξάνοντας τα κονδύλια στο πλαίσιο του ΠΔΠ, διευκολύνοντας τη χρήση οικολογικών κριτηρίων μη τιμών σε δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και «παρέχοντας φορολογικά κίνητρα στους αγοραστές ΟΛΠ με στρατηγική βιοποικιλότητας», ανακοίνωσε η Eurelectric.
Ένα πλαίσιο βιοποικιλότητας της ΕΕ θα πρέπει επίσης να εναρμονίσει τις πολλές μετρήσεις που είναι διαθέσιμες σήμερα και να παρέχει καθοδήγηση για την ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας σε όλους τους οικονομικούς τομείς, σύμφωνα με το Eurelectric.