Green Tank: Οι θέσεις του για το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ – Το σκέλος των ΑΠΕ

Green Tank: Οι θέσεις του για το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ – Το σκέλος των ΑΠΕ
Unsplash
Δευτέρα, 16/09/2024 - 16:44

Τα δικά του σχόλια σχετικά με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) κατέθεσε το Green Tank.

Συγκεκριμένα, ειδικά για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) το Green Tank σημειώνει:

«Σε σχέση με το προσχέδιο του Οκτωβρίου του 2023, υπάρχει μια αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ το 2030 η οποία προφανώς κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι σωστά χωροθετημένες ΑΠΕ αποτελούν όχι μόνο τις περιβαλλοντικά φιλικότερες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τις φθηνότερες. Εξαιρώντας τα υπεράκτια αιολικά, των οποίων η εγκατάσταση των 1.9 GW της προβλεπόμενης ισχύος τόσο στο υπό διαβούλευση κείμενο όσο και στο προσχέδιο του Οκτωβρίου 2023 θα πρέπει να θεωρείται έτσι κι αλλιώς οριακά εφικτή για το 2030, η παραγωγή των υπόλοιπων ΑΠΕ το 2030 αυξήθηκε από 45.6 TWh στο προσχέδιο ΕΣΕΚ του 2023 σε 47.8 TWh στο υπό διαβούλευση κείμενο. Το αποτέλεσμα είναι το μερίδιο των ΑΠΕ, εξαιρουμένων των υπεράκτιων αιολικών, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να αυξηθεί από 79.3% στο προσχέδιο ΕΣΕΚ σε 81.4% στο υπό διαβούλευση κείμενο.

Επιπλέον, υπάρχει μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη των δύο βασικών τεχνολογιών ΑΠΕ μέσω της αύξησης της προβλεπόμενης ισχύος χερσαίων αιολικών το 2030. Η επιλογή αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς είναι συμβατή με τη μελέτη του ΕΜΠ και της ΕΛΕΤΑΕΝ, σύμφωνα με την οποία η ισορροπημένη ανάπτυξη του μείγματος αιολικών και ΦΒ οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα περικοπών και περιορισμό των αναγκών αποθήκευσης. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι η κατάρτιση ενός ειδικού χωροταξικού πλαισίου το οποίο θα προστατεύει τη βιοποικιλότητα και δη τη σπάνια ορνιθοπανίδα της χώρας. Ωστόσο, παρά τις σχετικές εξαγγελίες, ένα τέτοιο πλαίσιο δεν έχει καταρτιστεί ως τώρα».

Στα κυριότερα θετικά σημεία του ΕΣΕΚ εντοπίζει τα εξής:

• Ο υψηλότερος κλιματικός στόχος για το 2030 (μείωση κατά 58.6% των καθαρών εκπομπών σε σχέση με τα επίπεδα του 1990).
• Η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ (εξαιρουμένων των υπεράκτιων αιολικών) το 2030 στην ηλεκτροπαραγωγή και η μείωση του μεριδίου του αερίου.
• Η εμπροσθοβαρής ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης και χρήσης διοξειδίου του άνθρακα που θα δεσμεύεται αποκλειστικά από τη βιομηχανία ως το 2045.

Αντίθετα, ως αρνητικά αποτιμώνται τα ακόλουθα:

• Η μειωμένη κλιματική φιλοδοξία για το 2040.
• Η αδύναμη στρατηγική μείωσης εκπομπών μεθανίου από απορρίμματα και κτηνοτροφία.
• Η διατήρηση πολύ μεγάλης ισχύος αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και ο σχεδιασμός για νέες υποδομές αερίου (σταθμοί LNG και αγωγοί).
• Η επιμονή στις εξορύξεις εγχώριων υδρογονανθράκων.
• Η μη συμπερίληψη στόχων και μέτρων προώθησης της αυτοπαραγωγής και των ενεργειακών κοινοτήτων.
• Οι χαμηλοί στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας και ειδικά η αυξημένη κατανάλωση στον τομέα των μεταφορών.
• Η περιορισμένη έμφαση στις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων.