Οικιακά φωτοβολταϊκά: Ποιοι μπορούν να εγκαταστήσουν- Πότε γίνεται απόσβεση της επένδυσης

Οικιακά φωτοβολταϊκά: Ποιοι μπορούν να εγκαταστήσουν- Πότε γίνεται απόσβεση της επένδυσης
Δευτέρα, 23/09/2024 - 06:10

Τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοκατανάλωσης σε χώρους ιδιοκτησίας τους έχουν τα φυσικά πρόσωπα.

Πλέον μέσω του νέου σχήματος αυτοκατανάλωσης που ισχύει (net billing) συμψηφίζονται οι κιλοβατώρες παραγωγής και κατανάλωσης, οι οποίες όμως δεν έχουν όλες την ίδια αξία, αλλά εκείνη που διαμορφώνεται κάθε ώρα στο χρηματιστήριο ενέργειας σύμφωνα με τον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Ετσι, αν υπάρχει πλεόνασμα διατίθεται στο δίκτυο στην τιμή της αγοράς σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς (net metering), όπου ο συμψηφισμός αγορών- πωλήσεων γινόταν σε βάθος τριετίας.

Το κόστος επένδυσης για τα οικιακά φωτοβολταϊκά είναι ανάλογο με την ισχύ και με το αν το σύστημα θα περιλαμβάνει μπαταρία. Και σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που έκανε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) σε αναλυτικό οδηγό, η απόσβεση μιας τέτοιας επένδυσης ξεκινάει από πέντε χρόνια και φτάνει έως τα επτά. Οι υπολογισμοί του Συνδέσμου βασίζονται στο μέσο κόστος τέτοιων συστημάτων στην αγορά και
φυσικά οι υπολογιζόμενοι χρόνοι αποπληρωμής διαφέρουν από αυτοκαταναλωτή σε αυτοκαταναλωτή. Ως βασικό κριτήριο βιωσιμότητας στον οικιακό τομέα τίθεται η σύσταση της ΕΕ για χρόνους απόσβεσης μικρότερους των 10 ετών.

Η ανάλυση του ΣΕΦ λαμβάνει υπόψη το ενδεικτικό κόστος εγκατάστασης ενός οικιακού φωτοβολταϊκού με ή χωρίς μπαταρία (περί τις 16.000 και 8.500 ευρώ αντίστοιχα) και το όφελος που προκύπτει κυρίως από την αποφυγή της δαπάνης αγοράς ρεύματος κατά τις ώρες που παράγει το οικιακό φωτοβολταΪκό αλλά και από τις φοροαπαλλαγές που έχουν θεσπιστεί για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων.

Σημειώνεται ότι οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε
περίοδο πέντε (5) ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης
τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ. Το ποσό των δαπανών για αγορά αγαθών που λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του φόρου, δεν υπερβαίνει το ένα τρίτο (1/3) του ποσού των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών που λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του φόρου.

Το μέτρο καλύπτει φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοκατανάλωσης με ή χωρίς αποθήκευση. Με βάση τα παραδείγματα που παραθέτει ο ΣΕΦ:

• Για οικιακό φωτοβολταϊκό με συνολική δαπάνη 8.500 €, εκ των οποίων οι 3.000 € αφορούν σε υπηρεσίες. Το όφελος είναι: 4.000 €

• κατανεμημένα σε 5 έτη, δηλαδή 800 € ανά έτος.

• Για οικιακό φωτοβολταϊκό με μπαταρία με συνολική δαπάνη 16.000 € (τη μέγιστη που δικαιούται τα ευεργετήματα της ρύθμισης), εκ των οποίων οι 4.000 € αφορούν σε υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση το όφελος μεγιστοποιείται όταν η ενεργειακή κατανάλωση του νοικοκυριού είναι σημαντική και το εισόδημα επαρκές ώστε να είναι υψηλή η φοροαπαλλαγή.

Ωστόσο, το όφελος της φοροαπαλλαγής δεν ισχύει για όσους έχουν λάβει επιδοτήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο η έκπτωση αυτή οδηγεί στις περισσότερες περιπτώσεις σε μικρότερους χρόνους αποπληρωμής του συστήματος από ότι αν έπαιρνε π.χ. κάποια επιδότηση για την μπαταρία.

Αναφορικά με την αποπληρωμή της επένδυσης επισημαίνεται:

- Για οικιακό σύστημα 5 kWp χωρίς μπαταρία ο ενδεικτικός χρόνος αποπληρωμής είναι 7,1 έτη

-Για οικιακό σύστημα 5 kWp με μπαταρία 10 kWh ο χρόνος αποπληρωμής είναι 6,7 έτη

-Για οικιακό σύστημα 10 kWp (με ή χωρίς μπαταρία) η απόσβεση γίνεται σε 5 έτη.

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό net billing ο ενδεικτικός χρόνος αποπληρωμής υπολογίζεται στη χαμηλή τάση, όπως για παράδειγμα σε ένα εμπορικό κατάστημα, στα 3,6 χρόνια και στη μέση τάση (αποθήκη logistics) στα 4,5 χρόνια.