ΕΛΕΑΒΙΟΜ: Έναρξη Λειτουργίας Δείκτη Τιμών Λιανικής Πελλετών Ξύλου Ελληνικής Αγοράς

ΕΛΕΑΒΙΟΜ: Έναρξη Λειτουργίας Δείκτη Τιμών Λιανικής Πελλετών Ξύλου Ελληνικής Αγοράς
Παρασκευή, 11/10/2024 - 11:35

Η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ) βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός Δείκτη Τιμών Πελλετών Ξύλου της εγχώριας αγοράς.

Η ανάπτυξη του Δείκτη πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα πρότυπα αντίστοιχων πρωτοβουλιών άλλων συνδέσμων βιομάζας και πελλετών στην Ευρώπη, όπως ενδεικτικά η proPellets Austria για πελλέτες ξύλου και ο Ισπανικός Σύνδεσμος Βιομάζας (AVEBIOM). Ο Δείκτης Τιμών θα επικαιροποιείται και θα αναρτάται σε μηναία βάση στην ιστοσελίδα της ΕΛΕΑΒΙΟΜ.

Βασικοί στόχοι του Δείκτη Τιμών Πελλετών Ξύλου είναι:

  • Η ενημέρωση των καταναλωτών για τις τιμές λιανικής των πελλετών ξύλου, αλλά και για τις ιστορικές τους τάσεις.
  • Η σχέση και σύγκριση τιμών πελλετών ξύλου με άλλα ενεργειακά προϊόντα στην αγορά οικιακής θέρμανσης.
  • Η ενίσχυση της διαφάνειας και της εξωστρέφειας της ελληνικής αγοράς στερεών βιοκαυσίμων και πελλετών ειδικότερα, μέσω της συνεργασίας των εμπορικών επιχειρήσεων του κλάδου ανανεώσιμης βιοθερμότητας.
  • Η παροχή μιας αξιόπιστης πηγής πληροφοριών για τις τιμές λιανικής των πελλετών ξύλου και η χρήση της από ερευνητικούς και επιστημονικούς φορείς κατά την εκπόνηση μελετών.
  • Η υποστήριξη των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και των υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης στις αποφάσεις ενίσχυσης μιας ανανεώσιμης πηγής ενέργειας με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, όπως είναι οι πελλέτες ξύλου.

Δείκτης τιμών για πελλέτες ξύλου οικιακής χρήσης

Ο Δείκτης Τιμών αφορά πελλέτες ξύλου για οικιακή χρήση, κλάσης Α1 σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17225-2 και πιστοποιημένες σύμφωνα με συστήματα πιστοποίησης ποιότητας στερεών βιοκαυσίμων, όπως το παγκοσμίως αναγνωρισμένο, διαφανές και ανεξάρτητο σύστημα πιστοποίησης ENplus® πελλετών ξύλου για ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, από την παραγωγή μέχρι την τελική παράδοση.

Ακολουθούμενη μεθοδολογία

  • Οι τιμές πώλησης των πελλετών ξύλου για χρήση στον κτηριακό τομέα συγκεντρώνονται σε μηνιαία βάση μέσω εμπιστευτικής έρευνας από αντιπροσωπευτικό αριθμό καταστημάτων λιανικής πώλησης.
  • Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ, αφορούν παραλαβή του καυσίμου από τον καταναλωτή (για τις πελλέτες συσκευασμένες σε σακιά των 15 kg) και αναφέρονται σε [€ / 15 kg] και [€ / ton].
  • Στην παρούσα φάση ανακοινώνεται η διακύμανση της μέσης τιμής λιανικής από τον Σεπτέμβριο 2023 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2024, ενώ θα ακολουθήσει εφεξής μηνιαία επικαιροποίηση του Δείκτη Τιμών βάσει της επαναλαμβανόμενης ως άνω έρευνας. Για την αποφυγή επηρεασμού της αγοράς, ο Δείκτης Τιμών θα δημοσιεύεται με καθυστέρηση ενός μήνα.
  • Στην πορεία της περιόδου θέρμανσης 2024-25 θα πραγματοποιείται παράλληλα σύγκριση και με άλλα αντίστοιχα ενεργειακά προϊόντα σε [cent € / kWh] (π.χ. πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια).

Συμπεράσματα αποτύπωσης μέσης τιμής λιανικής κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2023 - Σεπτεμβρίου 2024

Σύμφωνα με την έρευνα του Δείκτη Τιμών και όπως φαίνεται από τα γραφήματα της διακύμανσης μέσης τιμής λιανικής πελλετών ξύλου κλάσης Α1 πιστοποιημένων με το σύστημα ENplus®, για 15-κιλη συσκευασία (Γράφημα 1) και σε αναγωγή για 1 τόνο προϊόντος (Γράφημα 2), παρατηρείται μεγάλη αποκλιμάκωση της τιμής λιανικής μέσα σε ένα έτος από τον Σεπτέμβριο 2023 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2024. Επομένως, καταγράφεται μία τάση επανόδου των τιμών λιανικής αγοράς στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα, διατηρώντας παράλληλα και όπως είναι λογικό το εποχικό μοτίβο διακύμανσης.

Ειδικότερα, στις περιφέρειες υψηλής κατανάλωσης (Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) όπου εκτιμάται πως πραγματοποιείται πάνω από το 70% της συνολικής κατανάλωσης πελλετών ξύλου για οικιακή θέρμανση, παρατηρείται μία σημαντική μείωση μέσης τιμής, της τάξης των 100 €/τόνο προϊόντος μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και 2024 αντίστοιχα.

Οι πελλέτες ξύλου δυστυχώς παραμένουν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24 %, ο οποίος συνεπάγεται μια πρόσθετη επιβάρυνση στους καταναλωτές που επιλέγουν ένα σύγχρονο, ανανεώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο θέρμανσης. Πάγια θέση της ΕΛΕΑΒΙΟΜ είναι η μείωση του ΦΠΑ στις πελλέτες ξύλου, σε αντιστοιχία με τις τιμές άλλων ενεργειακών προϊόντων που χρησιμοποιούν οι οικιακοί καταναλωτές για τη θέρμανσή τους.

Οι πελλέτες ξύλου (wood pellets) σε μοντέρνες συσκευές και συστήματα θέρμανσης προσφέρουν ένα διαχρονικά αξιόπιστο συνδυασμό οικονομικά προσιτής, φιλικής προς το περιβάλλον και ανανεώσιμης ενέργειας. Η χρήση και λειτουργία συστημάτων θέρμανσης με πελλέτες ξύλου στην Ελλάδα και διεθνώς είναι πλήρως εναρμονισμένη με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και βασίζεται σε προηγμένα τεχνολογικά και αισθητικά χαρακτηριστικά που παρέχουν μία ολοκληρωμένη εμπειρία θερμικής άνεσης στους καταναλωτές.

Γράφημα 1

eleabiom.png

Γράφημα 2

eleabiom2.png