Οι πρακτικές ESG στις εταιρείες ήρθαν για να μείνουν - «Θα χρειαστούν 11 τρισ. δολάρια για αυτή την καθολική αλλαγή»

Οι πρακτικές ESG στις εταιρείες ήρθαν για να μείνουν - «Θα χρειαστούν 11 τρισ. δολάρια για αυτή την καθολική αλλαγή»
Παρασκευή, 11/04/2025 - 12:22

Σε έναν συνδυασμό επιχειρηματικής στρατηγικής και ηθικής υποχρέωσης αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια η υιοθέτηση πρακτικών ESG από τις εταιρείες, με τη χρηματοδότηση, αλλά και τη σωστή καθοδήγηση να αποτελούν βασικούς πυλώνες για την υλοποίησή τους. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα που αναδείχθηκε από τις σχετικές συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9-12 Απριλίου, με συντονιστές τον Χρυσόστομο Καβουνίδη, Διευθύνων Σύμβουλο και Εταίρο στην Boston Consulting Group και τον Γιάννο Γραμματίδη, Επίτιμου Προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Γιάννος Γραμματίδης από το βήμα του συνεδρίου πρότεινε την εισαγωγή των κανόνων της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής υπευθυνότητας και στον χώρο του Δημοσίου. Είναι απαράδεκτο, επεσήμανε ο κύριος Γραμματίδης, οι αρχές αυτές οι οποίες υπηρετούν την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα, δηλαδή την κοινωνία και την οικονομία, να εφαρμόζονται μόνο από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από τον δημόσιο τομέα. Αποτέλεσμα αυτού του παράδοξου, συνέχισε ο κύριος Γραμματίδης, είναι το ότι ο δημόσιος τομέας δεν επιτελεί αποτελεσματικά το καθήκον του για τα συμφέροντα της κοινωνίας, των πολιτών και της επιχειρηματικότητας αυτής της χώρας συνεχίζοντας παλιές πρακτικές, χωρίς καινοτόμες και ρηξικέλευθες παρεμβάσεις και ουσιαστικά παρεμποδίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος, των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών και της συμπερίληψης. Το δημόσιο, κατέληξε ο κ. Γραμματίδης, δεν έχει ακόμα αντιληφθεί ότι η παιδεία, την οποία διαχρονικά αγνοεί με τις πρακτικές του, αποτελεί τη βάση εφαρμογής των ηθικών και αξιακών αρχών της περιβαλλοντικής και κοινωνικής διακυβέρνησης ως παραγόντων οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.

Στην εισήγησή του πάνω στο θέμα, ο Αντώνης Μουντούρης, Επικεφαλής Ομάδας HSE & Βιώσιμης Ανάπτυξης, HELLENiQ ENERGY ανέφερε ότι ο κλάδος της ενέργειας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην πρωτοπορία των εφαρμογών ESG. Σε αυτό έχει συμβάλει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ανταγωνιστικά, υψηλά standards για τις εταιρείες, οδηγώντας σε ενδυνάμωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με όρους βιωσιμότητας. Την ίδια στιγμή, δίνεται σταθερή έμφαση σε ρεαλιστικούς στόχους, οι οποίοι τίθενται από τη συλλογή σχετικών πληροφοριών που συντελούν στην υιοθέτηση πιο συγκεκριμένων στρατηγικών για πιο αποτελεσματική εφαρμογή. Παρόλαυτα, κατά τον ίδιο, τo πεδίο ESG παραμένει πολύπλοκο στην Ευρώπη, με φόντο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Τον κώδωνα του κινδύνου αν δεν εφαρμοστούν καθολικά τα κριτήρια ESG, έκρουσε στην παρέμβασή του, ο Edmond Rhys Jones, Εταίρος και Associate Director, Climate Policy στη BCG, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη μιας παγκόσμιας προσέγγισης, η οποία, ωστόσο, θα καθορίζεται και από τις πολιτικές της κάθε ηπείρου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν 11 τρισ. δολάρια για αυτή την καθολική αλλαγή προς τη βιωσιμότητα, ενώ χρειάζεται να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις για να υπάρξουν πιο άμεσα αποτελέσματα. «Αν ανέβει η θερμοκρασία δύο βαθμούς τα επόμενα χρόνια, λόγω μη υιοθέτησης πρακτικών ESG, θα χάσουμε 11-20% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Είμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά είναι μεγάλη η πρόκληση» επισήμανε στην ομιλία του.

Την ανάγκη για συνέπεια, διαφάνεια στις αποφάσεις και ένα κοινό κανονιστικό πλαίσιο ESG υπογράμμισε ο Αντώνης Σαγρής, Επικεφαλής Εταιρικής Ανάπτυξης & ESG, Piraeus Financial Holdings S.A. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις λόγω των στόχων που έχουν τεθεί σε σχέση με την απανθρακοποίηση, τη στιγμή που λείπει και η ευθυγράμμιση των χωρών παγκοσμίως αναφορικά με αυτή την κοινή για όλους δράση. Όπως δήλωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πιο ρυθμιστική προσέγγιση σε σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία βασίζεται στη συμμόρφωση, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει αντίποινα στην αγορά, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για συνέπεια και διαφάνεια στα κριτήρια ESG.

Το στέλεχος, επίσης, τόνισε ότι η υποστήριξη της ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας βρίσκεται στο επίκεντρο της Τράπεζας Πειραιώς, είναι κάτι που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, διευκολύνει όμως κυρίως τις επενδύσεις που αποδεικνύεται ότι θα έχουν μια συνέχεια. Συμπλήρωσε, δε, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα κεφάλαια και την όρεξη να επενδύσουν σε τέτοια επενδυτικά σχέδια, το σημαντικό, όμως, είναι και η χρήση ιδίων πόρων από τις επιχειρήσεις.

Ακολούθως, σύμφωνα με τον Στέλιο Κακουλίδη, Group Innovation Officer του ομίλου «Πλαστικά Θράκης» «για να αντιμετωπίσουμε τον κλιματικό σκεπτικισμό, χρειάζεται να χτίσουμε εμπιστοσύνη μέσα από διαφάνεια, τεκμηρίωση και συνεργασίες που δημιουργούν ισχυρό, πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο. Η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου Πλαστικά Θράκης δεν βασίζεται μόνο στην ανακύκλωση, αλλά στην ανάπτυξη κυκλικών επιχειρησιακών μοντέλων. Μέσω της πλατφόρμας In the Loop, με πάνω από 250 μέλη σήμερα, δημιουργούμε ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών που επιτρέπει την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην πράξη». Όπως τόνισε, ένα τέτοιο παράδειγμα σύμπραξης είναι το κλειστό σύστημα με τη HELLENiQ ENERGY βασισμένο στο μοντέλο REDUCE-REUSE – RECYCLE, το οποίο αποδεικνύει ότι οι συνεργασίες στη βιομηχανία μπορούν να οδηγήσουν σε μετρήσιμα αποτελέσματα, μειώνοντας σημαντικά την εξάρτηση από τις πρώτες ύλες και το ανθρακικό αποτύπωμα, με στόχο τη δημιουργία αξίας για το περιβάλλον και την κοινωνία.

Για την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στην εταιρική κουλτούρα της Interamerican μίλησε στην ίδια ενότητα η Χρύσα Ελευθερίου, Υπεύθυνη Βιωσιμότητας στον Όμιλο Interamerican τονίζοντας ότι είναι μια συλλογική προσπάθεια στην οποία πρέπει να εντάσσονται όλοι οι τομείς μιας εταιρείας, ενώ υπάρχουν πλάνα για τους λιγότερους και περισσότερους ώριμους, σε όρους βιωσιμότητας, πελάτες. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία της ασφαλιστικής εταιρείας για προβλεπτικά μοντέλα με φορείς όπως το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι οι περισσότερες συζητήσεις για τη βιωσιμότητα φωτίζουν περισσότερο τις προκλήσεις και λιγότερο τις ευκαιρίες και πλέον είναι σημαντικό ο όρος βιώσιμη ανάπτυξη να είναι συνυφασμένος με τις αποφάσεις επιβίωσης μιας επιχείρησης για τα επόμενα 10-15 χρόνια, με τους leaders να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στο ESG πλάνο των εταιρειών.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Αντωνιάδης, Senior Manager ESG & Climate Services, SOL Crowe Advisory, υπογράμμισε ότι το ESG παραμένει καίριο στο κομμάτι των επενδύσεων, προσθέτοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα τροποποιήσει τις θέσεις εργασίας, θα αυξήσει τους αυτοματισμούς και τις καινοτομίες, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις ευκαιρίες παράλληλα με τους κινδύνους από την εφαρμογή της ΑΙ τεχνολογίας. Κατά τον ίδιο, ο Ευρωπαϊκός κανονισμός Omnibus έφερε κάποιες αλλαγές στο κομμάτι του ESG, όπως πχ την διετή παράταση των απαιτήσεων για κάποιες εταιρείες, αλλά και την πιθανή τροποποίηση στα όρια των εταιρειών, σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων. Ιδιαίτερη μνεία έκανε, επίσης, στο κομμάτι της εκπαίδευσης των εταιρειών και των εργαζομένων, το οποίο βοηθά στην καλύτερη ανάλυση της στρατηγικής και της αξιολόγησης κινδύνων.

Ως μια στρατηγική που ήρθε για να μείνει χαρακτήρισε το ESG η Γεωργία Πετροπούλου, Legal Director, JT International Hellas ΑΕΒΕ, συμπληρώνοντας ότι θα επηρεάζει όλο και περισσότερο μια επιχείρηση και τις δράσεις της, τη στιγμή που οι τρόποι συμπεριφοράς της στην κοινωνία θα επιδρούν και τους καταναλωτές. Επιπρόσθετα, η ESG στρατηγική δίνει πρόσβαση και σε χρηματοδότηση, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα κατανόησης για το ποιες δράσεις έχουν τελικά αντίκρισμα και ταιριάζουν στην εκάστοτε εταιρική κουλτούρα. Σημαντικό, δε, είναι ότι πλέον οι πρακτικές ESG εκτιμώνται με αριθμούς, μέσω μετρήσεων και συλλογής δεδομένων, όμως οι εταιρείες πέρα από αυτό, πρέπει να τις δουν ως ανάγκη που θα τους οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε σε δράσεις της JTI όπως η 80% μείωση νερού στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, η λήψη πιστοποιήσεων ISO, αλλά και η εφαρμογή ολοκληρωμένων εργασιών για εργαζομένους και μηχανήματα, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.