Μαρία Δαμανάκη: Ο Τραμπ μας έκανε δώρο που μας αφύπνισε

Μαρία Δαμανάκη: Ο Τραμπ μας έκανε δώρο που μας αφύπνισε
Παρασκευή, 11/04/2025 - 13:12

Ζητήματα οικονομικής μεγέθυνσης και βιωσιμότητας τέθηκαν σε συζήτηση, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9 -12 Απριλίου.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, Πρόεδρος της Επιτροπής για το Περιβάλλον, την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια (ENVE) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας. Θα αναρωτιέστε αν αυτά που λέω είναι ουτοπικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειώσει κατά 30% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε».

Αναφερόμενος στην πολιτική διάσταση του θέματος, σημείωσε πως «χρειάζεται συναίνεση. Είναι το σημείο καμπής. Μπορούν οι Εθνικές Αρχές να συνεισφέρουν. Πρέπει να ακούσουμε την άποψη των τοπικών αρχών».

Ο κ. Μπακογιάννης, σχολίασε και την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ με ένα συγκεκριμένο τρόπο, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ενωθούμε να μας θυμίσει πράγματα που έχουμε ξεχάσει. Πρέπει να ξυπνήσουμε. Αυτή τη στιγμή ζούμε σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση 500 εκατομμυρίων κατοίκων. Πολλοί λένε για τη φούσκα των Βρυξελλών. Οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζονται από άκρατη γραφειοκρατία. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τη φωνή των κοινοτήτων μας να ακουστεί».

1-Apr-10-2025-05-28-24-9805-PM

Η Ανεξάρτητη Σύμβουλος για Κλίμα και Ωκεανούς και πρώην Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Ναυτιλίας, Μαρία Δαμανάκη ανέφερε από την πλευρά της: «Ίσως πρέπει να είμαστε πιο ρεαλιστικοί. Αυτό που ακούσαμε είναι ένα θαύμα. Συμφωνώ με τις επιλογές αλλά είναι δύσκολο. Η ισότητα είναι δύσκολο πράγμα. Πώς θα βελτιώσουμε την ισότητα; Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας για να δούμε ισότιμα αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε συμπεριληπτική διαδικασία πολιτικής. Και από κάτω προς τα πάνω και από πάνω προς τα κάτω. Θέλουμε τις τοπικές κοινότητες κοντά σ’ αυτή τη διαδικασία».

Η ίδια δήλωσε απογοητευμένη από τη «φούσκα» των Βρυξελλών, τόνισε όμως πως «πιστεύω ότι είμαστε πολύ τυχεροί που είμαστε Ευρωπαίοι. Αντιστοιχούμε στο 30% της παγκόσμιας παραγωγής και στο 50% των κοινωνικών δαπανών. Η ΕΕ δεν είναι ενωμένη, δεν έχουμε καν ενιαία ενεργειακή αγορά, έχουμε όμως προοπτικές. Ο Τραμπ μας έκανε δώρο που μας αφύπνισε».

Ο Mathieu Vallart, Director Sustainability της Eldorado Gold Corporation μίλησε για την εμπειρία της εταιρείας του στις Σκουριές. «Η βιωσιμότητα μπορεί να είναι διαφορετική στη Βόρεια Ελλάδα και στη Νότια Ελλάδα. Προχωρώντας προς τη βιωσιμότητα, στη βιομηχανία αντιμετωπίζουμε έναν πολωμένο διάλογο. Ειδικά για τις εξορύξεις αντιμετωπίσαμε προκλήσεις. Η πρόσκληση είναι να κινηθούμε πέραν του πολωμένου διαλόγου και να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά της βιομηχανίας. Η εξορυκτική βιομηχανία έχει συνεισφέρει 2 δισ. στο ΑΕΠ και έχει χιλιάδες εργαζόμενους κατά κύριο λόγο Έλληνες. Με αυτούς τους αριθμούς όταν τα πράγματα γίνονται σωστά, είναι μια μηχανή που μπορεί να δώσει σοβαρή ισχύ στην οικονομία».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Η εξορυκτική βιομηχανία δέχτηκε επικρίσεις. Είχαμε μια φήμη να αντιστρέψουμε στην κοινή γνώμη. Στις Σκουριές εμείς αλλάξαμε εντελώς τον σχεδιασμό μας. Πήγαμε σε ελάχιστη κατανάλωση νερού. Όταν η Eldorado άρχισε δραστηριότητα στις Σκουριές εξηγήσαμε πώς θα είναι η μακροχρόνια απόδοση. Τώρα μπαίνουμε στη φάση της ασφάλειας».

5-Apr-10-2025-05-32-10-8757-PMO Άλεξ Κωτσόπουλος, Εταίρος της RSM, σημείωσε πως «πολλές εταιρείες, μεγάλες, μικρομεσαίες έχουν ενσωματώσει τη βιωσιμότητα. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Το ρυθμιστικό περιβάλλον έχει τέτοιες προκλήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ελπίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη θέση, γιατί πολλές συζητήσεις έχουν να κάνουν με διαφορετικές απαιτήσεις, εσωτερικό έλεγχο, βιωσιμότητα».

4-Apr-10-2025-05-30-47-2263-PM

Τέλος ο Yanis Ben Amor, Εκτελεστικός Διευθυντής στο Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Columbia University ανέδειξε τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στη βιωσιμότητα. «Πιστεύω ότι τα επόμενα 5-10 χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρώτα είχαμε ηλεκτροδότηση, μετά συνδεσιμότητα και μετά πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη. Θα δείτε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι σε θέση ετοιμότητας και οι περισσότερες χώρες της Αφρικής είναι στο 0. Πρόσφατα έγινε η πρώτη διάσκεψη εκεί για την τεχνητή νοημοσύνη. Θα διατεθεί ποσό 60 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη υποδομών. Χρηματοδοτείται η ανάπτυξη δεξιοτήτων και ταλέντων».

2-Apr-10-2025-05-29-17-3055-PM