Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) οι συνολικές επενδύσεις έως το τέλος της δεκαετίας υπολογίζονται στα 67,5 δις ευρώ με τις επενδύσεις στις ΑΠΕ να φτάνουν στα 24,5 δις ευρώ.
Εχοντας ως βασική προϋπόθεση ότι η Ελλάδα στην εξαετία θα ακολουθεί πορεία ανάπτυξης και όχι ύφεσης με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1.5% και λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους που θέτει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) μηνός Οκτωβρίου, συνολικού προϋπολογισμού 96 δισ. ευρώ αλλά και τις ενεργειακές επιχειρηματικές επενδυτικές προτάσεις που έχουν καταγραφεί, το ΙΕΝΕ εκτιμά ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα κατευθυνθούν σε έργα όπως:
Αιολικά χερσαία και υπεράκτια με τις επενδύσεις να ανέρχονται σε 11 δις ευρώ, 9 δις σε φωτοβολταϊκά στα οποία περιλαμβάνονται κεντρικές μονάδες αυτοπαραγωγών, εγκαταστάσεις Φ/Β στις στέγες και συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Περί τα 2,6 δις ευρώ υπολογίζονται οι επενδύσεις στον τομέα του πράσινου υδρογόνου και στις μονάδες CCUS ενώ το υπόλοιπο 1,7 δις ευρώ αφορά σε επενδύσεις σε μικρά υδροηλεκτρικά (150 εκατ. ευρώ), συγκεντρωτικά θερμικά ηλιακά συστήματα (300 εκατ. ευρώ), βιομάζα, συμπεριλαμβανομένων υγρών βιοκαυσίμων (750 εκατ. ευρώ) και γεωθερμία, υψηλής και χαμηλής ενθαλπίας (500 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με το ΙΕΝΕ θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις για την αποθήκευση ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και την ανάπτυξη νέων υποδομών, όπως το LNG και τα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού. Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει οι επενδύσεις έως το 2030 εκτός από τις ΑΠΕ αφορούν βασικούς τομείς και ειδικότερα:
-Για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων (Upstream) Διύλιση και εμπορία (Downstream): Οι εκτιμώμενες ενεργειακές επενδύσεις στον κλάδο υπολογίζονται στα 5 δις ευρώ και αφορούν σε έρευνες πεδίων, νέες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατασκευή υποδομών σε ξηρά και θάλασσα (1,5 δις ευρώ), καθώς και στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων διύλισης (3,5 δις ευρώ).
-Στα δις ευρώ υπολογίζονται οι εκτιμώμενες επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου και ειδικότερα για ανάπτυξη αστικών και περιφερειακών δικτύων (city grids) (1,5 δις ευρώ), διασυνοριακούς αγωγούς και ειδικότερα για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και τις αναβαθμίσεις υπαρχόντων εγκαταστάσεων και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται o East Med (2,15 δις ευρώ) την υπόγεια αποθήκη στη Νότια Καβάλα (800 εκατ. ευρώ) και τερματικούς σταθμούς LNG και FSRUs σε Αλεξανδρούπολη (ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης και ΑΣΦΑ Θράκης) της Gastrade, Θεσσαλονίκη της Elpedison, Αγίους Θεοδώρους της Motor Oil και Βόλο (ΑΣΦΑ Αργώ) των Mediterranean Gas, όπως και συμπληρωματικά έργα στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας (1,5 δις ευρώ).
-Στον ηλεκτρισμό πάνω από 10 δις είναι οι εκτιμώμενες επενδύσεις για έργα όπως Πρίνος CCUS )1,5 δις ευρώ), μονάδες φυσικού αερίου (CCGT) (1,5 δις ευρώ), αποθήκευση ενέργειας ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρικών 3,000 συσσωρευτών και έργων αντλησιοταμίευσης) 3 δις ευρώ, υβριδικά συστήματα ΑΠΕ στο νησιωτικό χώρο (250 εκατ. ευρώ), αναβάθμιση και επέκταση του υπάρχοντος δικτύου και διασύνδεση νήσων συμπεριλαμβανομένων νέων γραμμών μεταφοράς Υ/Τ (4 δις ευρώ).
Τα δύο βασικά προβλήματα που απειλούν τις επενδύσεις, σύμφωνα με τον ΙΕΝΕ
Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης περιλαμβάνεται η εκτίμηση πώς εντοπίζονται δύο βασικά προβλήματα που απειλούν τις επενδύσεις. Το ένα είναι ο ηλεκτρικός χώρος, όπου οι δύο διαχειριστές, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν προϋπολογίσει σημαντικές επενδύσεις για τα αμέσως επόμενα χρόνια και το δεύτερο είναι οι περικοπές έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη το 2024 αναμένεται να φτάσουν κοντά στο 5% της πράσινης παραγωγής με τάσεις περαιτέρω ανόδου μελλοντικά. Στην περίπτωση αυτή, βασική λύση είναι η αποθήκευση ενέργειας μέσω των μπαταριών και της αντλησιοταμίευσης.