Δημοσιεύτηκαν οι πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για το τέταρτο τρίμηνο του 2019,παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα δεδομένων σχετικά με τον εφοδιασμό και τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στην Ε.Ε.
Η έκθεση καταδεικνύει πως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά καύσιμα (άνθρακα και λιγνίτη) μειώθηκε κατά 26% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε ετήσια βάση (ή 39 TWh σε απόλυτες τιμές), καθώς σημειώθηκε σημαντική στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (+29 TWh) ενώ μερική αύξηση σημειώνεται για το φυσικό αέριο (+9 TWh).
Αυτή η μεταστροφή σημαίνει ότι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύνολο των ενεργειακών πόρων που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ έφθασε το ποσοστό του 35%, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στις μετρήσεις που αφορούν το τέταρτο τρίμηνο κάθε έτους.
Ο θερμός καιρός και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας συνέβαλαν σε μια σχετική μείωση της ζήτησης (-7 TWh). Έτσι η μέση τιμή χονδρικής πώλησης σε ολόκληρη την Ε.Ε. μειώθηκε κατά 43,9€/ MWh, δηλαδή κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Επισκοπώντας συνολικά το 2019 τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής στην Ε.Ε.μείωσαν τις εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο θερμοκηπίου περίπου κατά 12%, χάρη στην αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στις προσπάθειες της Ευρώπης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η έκθεση για την αγορά φυσικού αερίου υπογραμμίζει πως οι καθαρές εισαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 8% το τέταρτο τρίμηνο του 2019, αλλά ο συνολικός αριθμός εισαγωγής του μειώθηκε σημαντικά (29%) επειδή σημειώθηκε μείωση στις τιμές κατά 36%.
Οι ρωσικοί αγωγοί φυσικού αερίου κάλυψαν το 39% των καθαρών εισαγωγών εκτός ΕΕ.
Για πρώτη φορά, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το ΥΦΑ (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) αποτέλεσε τη δεύτερη πηγή φυσικού αερίου στην ΕΕ, καλύπτοντας το 28% των συνολικών εισαγωγών και ξεπερνώντας σε ποσοστό τη Νορβηγία.
Μάλιστα, μετά το Brexit, η η ανάγκη για εισαγωγές φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς τα τελευταία χρόνια η εγχώρια παραγωγή μειώνεται σταδιακά. Οι εισαγωγές ΥΦΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2019 αυξήθηκαν κατά 42% σε ετήσια βάση και οι ΗΠΑ αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγής τουκατά αυτό το τρίμηνο.
Τον Δεκέμβριο του 2019, μετά από αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων, η ΕΕ, η Ουκρανία και η Ρωσία κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον των εισαγωγών φυσικού αερίου ρωσικής προέλευσης μέσω της Ουκρανίας, και αργότερα τον ίδιο μήνα η Ουκρανία και η Ρωσία σύναψαν ένα πακέτο συμφωνιών, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται και τη μεταφορά ΥΦΑδιαμέσου της Ουκρανίας για την περίοδο 2020-2024.
Πηγή: European Commission